Την κατάργηση της ρύθμισης Παπαθανασίου, η οποία προέβλεπε απαγόρευση των πλειστηριασμών για οφειλές έως 200.000 ευρώ, αυστηροποίηση των κριτηρίων του νόμου Κατσέλη, καθώς και ένα προσωρινό, μεταβατικό στάδιο διάρκειας ενός έτους για δανειολήπτες που δεν επιθυμούν να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναμένεται να περιλαμβάνει η τροπολογία που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2015 το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης, βασισμένο στο λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο».

Τα θέματα αυτά βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα έχει νέα συνάντηση με το κλιμάκιο των ανώτατων στελεχών της τρόικας.

 

Κι αυτό διότι για τις κρίσιμες λεπτομέρειες, αφενός για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και αφετέρου για το μεταβατικό στάδιο, δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.  το 2015 θα θεσπισθεί ένα μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με βάση το προφίλ του δανειολήπτη και σύμφωνα με τις λεγόμενες αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης.

«Υπάρχει μετακίνηση της τρόικας. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε όχι θα υπάρξει και συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, υπήρξαν τρεις παραδοχές: α) Δεν αμφισβητείται η φιλοσοφία του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη για τη δικαστική ρύθμιση χρεών) και του νόμου 4161/2013 (νόμος για τους ενήμερους δανειολήπτες με τον οποίο επήλθαν αλλαγές στον νόμο Κατσέλη).

 

Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το αν θα μειωθεί το μέγιστο ορίου αντικειμενικής αξίας της α’ κατοικίας που προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, ενώ συζητούνται και άλλα κριτήρια.

Οι αλλαγές αυτές, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΑΝ, θα πρέπει να συνδυασθούν με πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση των δικών, όπως για παράδειγμα τη θέσπιση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης μεταξύ οφειλετών και τραπεζών.

 

Όπως τόνισε υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΑΝ σήμερα, μια υπόθεση δικαστικής ρύθμισης χρεών μπορεί να τελεσιδικήσει ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια.

β) θέσπιση ενός προσωρινού μεταβατικού καθεστώτος για την προστασία της α’ κατοικίας οφειλετών για ολόκληρο το 2014. Εδώ διαπιστώνεται μερική μετακίνηση της τρόικας, καθώς αρχικά φέρεται να ζητούσε το μεταβατικό αυτό καθεστώτος να είναι διαρκεί έξι μηνών. Το μεταβατικό αυτό καθεστώς θα αφορά δανειολήπτες που παρουσιάζουν παροδική αδυναμία πληρωμής και δεν θα υπάγονται στον νόμο Κατσέλη.

 

Αυτό που επιδιώκεται είναι με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να ορίζεται μια ελάχιστη μηνιαία δόση, έτσι ώστε να αναβιώνει το δάνειο και παράλληλα να μην ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα από τις τράπεζες.

 

Ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία για το όριο της αντικειμενική αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται, αλλά και τα λοιπά κριτήρια.

γ) Από την 1.1.2015 θα θεσπισθεί ένα μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με βάση το προφίλ του δανειολήπτη (εάν υπήρξε συνεπής μέχρι πρόσφατα και δεν απέκρυπτε στοιχεία, ήταν δηλαδή συνεργάσιμος) και σύμφωνα με τις λεγόμενες αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης.

Το σύστημα αυτό θα έχει στόχο να προλαμβάνονται τα δάνεια που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» από το να περνούν στο «κόκκινο». Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, δεν συνεπάγεται ότι ο νόμος Κατσέλη θα μπει σε αδράνεια.

 

Δήμητρα Μανιφαβα από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.