Εκτός από την Κ. Μπουρμπούλια, όλοι οι υπόλοιποι αθωώθηκαν για τις μετοχές – φούσκες του χρηματιστηρίου. Τι κι αν χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τις λιγοστές οικονομίες μιας ζωής μέσα σε λίγους μήνες, τι κι αν τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων απλά εξανεμίστηκαν στο βωμό του χρηματιστηριακού τζόγου.
“Αθώες περιστερές” κρίθηκαν οι 42 κατηγορούμενοι, δεκατρία χρόνια μετά την πολύκροτη υπόθεση. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της απάτης από τα στοιχεία της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία, αφού δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική τους τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου την συγκεκριμένη περίοδο.
Για την παραπομπή των 42, είχε εκδοθεί 836 σελίδων βούλευμα στο οποίο γινόταν λόγος για τεχνητή αύξηση της αξίας των επίμαχων μετοχών, ενώ παρατίθονταν σημαντικά ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Είχαν διαπιστωθεί, επίσης, σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά κυρίως και στο ζήτημα του εσωτερικού τους ελέγχου. Το βούλευμα υιοθετούσε εισαγγελική πρόταση που διαπίστωνε ότι την επίμαχη περίοδο εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».
Με την κρίση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων – μεταξύ άλλων – αθωώθηκαν οι: Παναγιώτης Κονταλέξης – χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης – μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης – μέτοχος της ‘Αττι-Κατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Γεώργιος Στέγγος, Στυλιανή Στέγγου, Ζωή Στέγγου μέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής, Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος – χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος – χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου.
Να σημειωθεί οτι αρκετοί από τους κατηγορουμένους που τελικώς αθωώθηκαν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για το αδίκημα της χειραγώγησης τιμών μετοχών, ωστόσο η καταδίκη τους έγινε πριν από το 2005, όταν η πράξη αυτή ήταν πλημμέλημα. Όταν μετά την απώλεια περιουσιών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, το νομικό καθεστώς άλλαξε και η πράξη της χειραγώγησης μετατράπηκε σε κακούργημα, ήταν ήδη αργά καθώς οι βασικοί υπεύθυνοι της “φούσκας” του Χρηματιστηρίου είχαν δεχθεί ποινές-χάδι για τη χειραγώγηση.
Υπενθυμίζεται οτι η υπόθεση με τις μετοχές-“φούσκες” μπήκε στην ανάκριση το 1999, με ανακρίτρια τη μετέπειτα κατηγορουμένη Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για κατάχρηση εξουσίας στην δικογραφία που αφορούσε τις μετοχές της ΣΙΓΑΛΑΣ.
Όπως έκριναν οι συνάδελφοί της, η πρώην δικαστής δωροδοκήθηκε για να μην ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Αυτή η αποκάλυψη είχε δώσει και το έναυσμα για την επανεξέταση της υπόθεσης, ωστόσο μετά τη σημερινή ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κάποιοι μιλούν για δικαίωση της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.