Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός ευρώ για χώρες της Ευρωζώνης, είναι ουτοπία να πιστεύουν κάποιοι ότι μια έξοδος και στη συνέχεια υποτίμηση του νομίσματος θα λύσει όλα τα προβλήματα.
Αυτό δήλωσε χθες, ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγι Απαντώντας σε ερώτηση Ευρωβουλευτή για το κατά πόσο θα ήταν καλύτερο για όλους να αφεθούν κάποιες χώρες να φύγουν από το ευρώ, ο κ. Ντράγκι, αφού ανέφερε ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι κάτι αμετάκλητο, χαρακτήρισε απίθανη και απίστευτη την ανάλυση που κάνουν ορισμένοι, σύμφωνα με την οποία μια έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του εθνικού, νομίσματος κατά 40% θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.
Ακόμη κι αν έφευγε μια χώρα από το ευρώ, πάλι θα ήταν υποχρεωμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες, δυσβάσταχτες συνθήκες, είπε, προσθέτοντας ότι κανένας δεν θα είχε κέρδος από μια αναδίπλωση της Ευρωζώνης, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να τα καταφέρουν, αρκεί να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα τα συμφωνηθέντα και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που σημειώνουν πρόοδο, τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο Νότο σε σχέση με το Βορρά, ωστόσο, όπως είπε, η επιδείνωση της κατάστασης έχει επιβραδυνθεί, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι βαθμιαία τα προβλήματα θα εξαφανιστούν μέσω της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.
Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών που θα τεθεί σε λειτουργία του χρόνου και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης τραπεζών θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών, είπε.
Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη, είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανατραπεί.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με πιο φιλικό τρόπο στην ανάπτυξη, αύξηση των δημόσιων δαπανών και χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας. Επέμεινε στην απόλυτη ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με ταυτόχρονη μόνιμη αύξηση του δημόσιου χρέους.
Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κάτι τέτοιο, όμως αναγνώρισε ότι εάν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός πολύ κάτω του 2% τότε μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι, όμως θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εάν κριθεί αναγκαίο.
0 κ. Ντράγκι χαρακτήρισε απώλεια για την ΕΚΤ την αποχώρηση του Γεργκ Ασμουσεν από τη θέση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας.
Του Νίκου Μπέλλου από naftemporiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.