Σε συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση θα καταλήγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει ανησυχία μήπως αποδειχθεί ανεπαρκής η διαδικασία εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, καθιστώντας δύσκολο να επιτευχθεί το κλείσιμο μιας τράπεζας μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, σε συμφωνία-ορόσημο για την τραπεζική ένωση αναμένεται να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τη συμφωνία να αποτελεί -κατά τους αναλυτές- λεπτό συμβιβασμό μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, προσβλέποντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που «ταλανίζουν» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την τελευταία πενταετία. Η συμφωνία, στην οποία αναμένεται να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναμένεται να είναι πιο ουσιαστική από ό,τι θεωρείτο αρχικά εφικτό -όπως σημειώνεται σε ανάλυση της «WSJ»- περιλαμβάνοντας δεσμευτικό πλαίσιο για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών -τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης- καθώς και το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης, που θα αναλάβει, σε τελικό στάδιο, το κόστος εξυγίανσης και εκκαθάρισης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η συμφωνία θα είναι ιδανική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει ανησυχίες μήπως αποδειχθεί ανεπαρκής η διαδικασία εκκαθάρισης, καθιστώντας δύσκολο να επιτευχθεί το κλείσιμο μιας τράπεζας μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκτίμησε χθες ότι τα σχέδια για την εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας ενδεχομένως να αποδειχθούν ιδιαίτερα πολύπλοκα και ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενα. «Ανησυχώ μήπως η διαδικασία λήψης αποφάσεων καταστεί υπερβολικά πολύπλοκη και οι διακανονισμοί χρηματοδότησης ίσως να μην επαρκούν», δήλωσε ο κ.
Ντράγκι ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Καμπανάκι από τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη: «Δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης που θα είναι ενιαίος μόνο στο όνομα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Αναφερόμενος στο διορισμό της Ντανιέλ Νουί στο «τιμόνι» της νέας τραπεζικής εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι αποτελεί ένα βήμα προς στενότερη χρηματοοικονομική σύγκλιση.
Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν σταθερά ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, καθώς «η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι εύθραυστη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος για τη συγκρότηση ενός «Σχεδίου Β».
Ανάγκη για επενδύσεις
Η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την προώθηση επενδύσεων, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία της έως ότου δημιουργηθεί η τραπεζική ένωση, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που επικαλείται το Bloomberg.
H Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την προώθηση επενδύσεων, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία της έως ότου δημιουργηθεί η τραπεζική ένωση, αναφέρει έκθεση της ΕΤΕπ.
Επικροτεί την κίνηση της Ευρωζώνης προς την καθιέρωση ενιαίας εποπτείας των τραπεζών της, αναφέροντας ότι «αξιόπιστες δεσμεύσεις» για την προώθησή της θα αποκλιμακώσουν τις πιέσεις της χρηματοπιστωτικής στενότητας και θα περιορίσουν την αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει στην έκθεσή της, η Ε.Ε. δεν πρέπει να περιμένει για να αντιμετωπίσει την επενδυτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η δημιουργία των θεσμικών δομών της τραπεζικής ένωσης θα πάρει χρόνο και δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξειδικευμένα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», τονίζεται στην έκθεση. Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν τη μεγαλύτερη χρήση δανειακών εγγυήσεων και τιτλοποιήσεων ώστε να προσελκύσουν επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στο ρίσκο, σύμφωνα με την ΕΤΕπ. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι οι χώρες μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, ώστε οι εταιρείες να έχουν εναλλακτική χρηματοδότηση πέραν της χορήγησης δανείων από τράπεζες, ενώ ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία θα πρέπει παράλληλα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής, σημειώνει η ΕΤΕπ.
Η Ε.Ε. πρέπει να ξεπεράσει μια «μακροχρόνια, άνιση κατανομή των επενδύσεων», όπως την κατασκευαστική «φούσκα» που προκάλεσε προβλήματα στην Ισπανία και την Ιρλανδία, αναφέρει η ΕΤΕπ.
Οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες στην Ελλάδα, στη Σλοβενία, στην Ιταλία και την Πορτογαλία και υψηλότερες σε πολλές χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με την έκθεση.
Χρυσάφι στα πόδια της Blackrockγια να διασώσει τράπεζες και χώρες
Με 12,3 εκατ. ευρώ πλήρωσε η Ελλάδα τη BlackRock Solutions, η οποία τον Ιανουάριο του 2012 έλαβε από την ιρλανδική κεντρική τράπεζα. Το «χρυσό κύκλο» μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν de facto το μονοπώλιο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών διασώσεων αποτελούν ακόμη, 4 μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών, η Deloitte, η Enist&Young, η KPMG ή η PwC.
Υπογραμμίζεται οτι κεντρικό ρόλο στη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης έχουν διαδραματίσει εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του euobserver.com, με τίτλο «Εταιρείες συμβούλων της τρόικας: μια επιχείρηση εκατομμυρίων που δεν υφίσταται ελέγχους.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι η «ανεξάρτητη» τεχνογνωσία των συμβουλευτικών εταιρειών αξιοποιείται από την τρόικα των διεθνών δανειστών, στέλνοντας λογαριασμό άνω των 80 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους σι Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Προκειμένου να αποφασιστούν πόσα χρήματα χρειάζονται οι χώρες για να μη χρεοκοπήσουν, οι εταιρείες αυτές προσλαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος δημόσιος διαγωνισμός, χωρίς να έχουν τεθεί ερωτήματα περί διαφάνειας και ευθυνών, αναφέρει το δημοσίευμα του euobserver.com.
Ορισμένες φορές η «δουλειά» τους έχει ανατεθεί παρά την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, η οποία προκύπτει από τη σύνδεση των συμβούλων αυτών με επενδυτικά κεφάλαια και με άλλες εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν με τη σειρά τους «υποεργολάβους», γεγονός που με τη σειρά του γεννά ερωτήματα για το «ποιος έχει πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση και πώς την αξιοποιεί», σημειώνει το δημοσίευμα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.