Διαφημίζουν το πλεόνασμα, τους ρωτούν για το χρέος

Αναζητούν κεφαλαιούχους που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Ψάχνουν δανεικά στις ΗΠΑ.

 

Εκστρατεία για την ανεύρεση επενδυτών πρόθυμων να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, που θα εκδοθούν το επόμενο εξάμηνο, έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Της εκστρατείας ηγείται ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους Στ. Παπαδόπουλος, που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη σε τραπεζίτες, επενδυτές και εκπροσώπους hedge funds τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Το πρόβλημα της κυβέρνησης παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος που έχει εξακοντιστεί στα 321,3 δισ. ευρώ. · σελ. 50 Επαφέ$ στη Ν. Υόρκη με τραπεζίτες και θεσμικού επενδυτές διαφημίζουν το πλεόνασμα, και ρωτούν για το χρέος.

 

Εκστρατεία ανεύρεσης επενδυτών πρόθυμων να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα, που θα εκδοθούν το επόμενο εξάμηνο και θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, έχει ξεκινήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, της εκστρατείας ηγείται ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιος Παπαδόπουλος.

Ο τελευταίος, σε ένα ειδικού τύπου «road show» που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε σε τραπεζίτες, ξένους θεσμικούς αλλά και σε εκπροσώπους αμερικανικών hedge funds τη νέα βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

Κεντρικό σημείο αναφοράς του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ στην προσπάθειά του να πείσει τις αγορές και τους ξένους επενδυτές ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής υλοποιείται με επιτυχία είναι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα περισσέψει φέτος στα ταμεία. Τούτο δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στο 1,1 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 813 εκατ. ευρώ. Για το 2014 η κυβέρνηση προσβλέπει σε πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της σφοδρής φορολογικής θύελλας που θα υποστούν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια πρωτοφανούς ύφεσης είναι ακόμη μία ένδειξη των θετικών προοπτικών Υποψήφιους αγοραστές ελληνικών ομολόγων αναζητά στις ΗΠΑ η κυβέρνηση.

Ειδικό «road show» από τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στη Νέα Υόρκη ενώπιον τραπεζιτών, ξένων θεσμικών αλλά και εκπροσώπων hedge funds της ελληνικής οικονομίας στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα ο Στέλιος Παπαδόπουλος.

Υπολογίζεται ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση 3,8%, έναντι εκτίμησης για συρρίκνωση 4% στον προϋπολογισμό, ενώ το 2014 το ΑΕΠ της χώρας θα ανακάμψει οριακά κατά 0,5% – 0,6%. Βέβαια, αρκετοί είναι οι διεθνείς οίκοι που υποστηρίζουν ότι το 2014 θα είναι ακόμη ένα έτος ύφεσης για την Ελλάδα.

Ένα ακόμη σημείο, ιδιαίτερα σημαντικό σε όλες τις παρουσιάσεις της ελληνικής οικονομίας που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, ήταν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά ότι αυτές θα συνεχιστούν με εντονότερο ρυθμό το επόμενο διάστημα, ενώ η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνημένα με την τρόικα.

 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν και άλλα τέτοια «road shows» μέσα στο επόμενο διάστημα, στα οποία κατά πιθανότατα θα παρευρίσκονται και στελέχη της τρόικας που, έπειτα από τέσσερα χρόνια, θα επιχειρήσει να ανοίξει η Ελλάδα.

«Αγκάθι» βέβαια για τα διεθνή κεφάλαια και τις αγορές παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος που έχει εξακοντιστεί στα 321,3 δισ. ευρώ. Μέρος των ερωτήσεων που δέχτηκε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ αφορούσε αυτό το ζήτημα αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για τη διευθέτηση του. Πιεστικές ήταν οι ερωτήσεις από τους ξένους θεσμικούς και για το θέμα κάλυψης του χρηματοδοτικού «κενού», που υπολογίζεται σε ιι δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Πάντως, μετά από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει και πάλι στις αγορές με τίτλους πενταετούς διάρκειας και ύψους 2,5 δισ.
ευρώ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και εφόσον η καμπύλη των αποδόσεων έχει υποχωρήσει σημαντικά, είναι μια καλή περίοδος για τη χώρα μας να δοκιμάσει την… τύχη της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα προηγηθεί μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Moody’s, με τον οίκο να περιμένει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα 4,9 δισ. ευρώ για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Τα σενάρια Αναλυτικότερα, τα σενάρια που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ για την έξοδο στις αγορές προβλέπουν τα εξής: 1. Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, τέλη Απριλίου του 2014 με αρχές Μαΐου, πριν από τις ευρωεκλογές της 22ας Μαΐου, σε μια προσπάθεια να αντλήσει 1,5 με 2,5 δισ. ευρώ. Η κίνηση είναι συμβολική, αφού τέτοια ποσά τα αντλεί σήμερα ο ΟΔΔΗΧ από τα έντοκα γραμμάτια.

2. Δεύτερη έξοδος της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2014, μετά την αποκρυστάλλωση των προθέσεων των δανειστών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχει αυτό το σενάριο είναι μήπως ανοίξει προσωρινά το παράθυρο των ευκαιριών και δανειστεί η χώρα με αυξημένο επιτόκιο έως και 2% υψηλότερο από τα επίπεδα που θα έχουν εκτιμηθεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκλεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πόρτα της Ελλάδας στις αγορές.

3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει τιτλοποίηση ακινήτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) σε μια προσπάθεια να αντληθούν ποσά από 2 έως 4 δισ. ευρώ.

 

Του Μάριου Χριστοδουλου efsyn