Με ένα πακέτο μέτρων και ρυθμίσεων για τα “κόκκινα” δάνεια φαίνεται πως επεξεργάζονται οι τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα “παγόβουνο” μη εξυπηρετούμενων οφειλών που σωρευτικά ξεπερνά πλέον τα 68 δισ ευρώ.

 

Μπορεί ο νέος νόμος για τους πλειστηριασμούς να είναι “κομμένος και ραμμένος” στα μέτρα των τραπεζών όμως, δε λύνει όλους τους τα προβλήματα που θα γιγαντωθούν με την έλευση του 2014, οπότε κι αναμένεται να βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο μιας συνολικής κατάρρευσης της καταναλωτικής πίστης εξαιτίας της δεδομένης αδυναμίας των περισσοτέρων δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας “Λόγος”, οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε ένα πακέτο ρυθμίσεων με διπλό στόχο: και να δώσουν “ανάσα” στους δανειολήπτες, αλλά και να διασφαλίσουν όσες περισσότερα μπορούν από τις βεβαιωμένες οφειλές των πελατών τους που προσώρας δεν εισπράττουν.

 

Μεταξύ των ρυθμίσεων που προωθούν οι τράπεζες περιλαμβάνεται ακόμη και το “πάγωμα” την καταβολής των δόσεων για τους οικονομικά αδύναμους, ενώ παράλληλα προωθούνται πακέτα με τα οποία θα επιμηκύνεται η αποπληρωμή του δανείου ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση.


Μια ακόμη λύση είναι η μείωση της δόσης στο ύψος ενός μέσου ενοικίου, ανάλογα με το σπίτι για το οποίο πήρε κάποιος στεγαστικό δάνειο.


Προωθούνται επίσης λύσεις που περιλαμβάνουν πάγωμα των δόσεων με πληρωμή μόνο των τόκων για διάστημα 3 ετών. Τέλος, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα να συγκεντρώσουν το σύνολο των οφειλών τους από στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες σε ένα δάνειο, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ θα γίνεται και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με πιο “ευνοϊκούς” όρους.

 

Δεδομένου οτι κάθε τράπεζα θα καταστρώσει τα δικά της σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα επιχειρήσει τους στόχους της, οι δανειολήπτες θα πρέπει να διαβάσουν πολύ προσεχτικά τις προτάσεις και τις συμβάσεις που θα τους παρουσιάζουν οι τράπεζες.

 

Όπως πολλάκις έχει αποδειχθεί, οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ να κρύβουν τις παγίδες στις δανειακές τους συμβάσεις με τις οποίες επιχειρούν να τυλίξουν ακόμη πιο σφιχτά τους δανειολήπτες. Οι ρυθμίσεις – ανάσα, αποδεικνύονται στην πράξη ως ρυθμίσεις – “σου παίρνω και την ανάσα” για αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

 

Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι τράπεζες που διψούν για ρευστό, κάνουν ότι μπορούν να παρασύρουν τους δανειολήπτες σε νέους διακανονισμούς που τους επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο αντί να τους διευκολύνουν.

 

Danioliptes.gr