Οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας κρατούν σε «ομηρία» το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσον αφορά τόσο τις νέες κεφαλαιακές του ανάγκες όσο και τις θεσμικές αλλαγές που θα σημάνουν την επανιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και Eurobank).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έστειλε επιστολή στην τρόικα ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία και να κλείσουν μια σειρά ζητημάτων, όπως το νέο πλαίσιο λειτουργίας-αρμοδιοτήτων του Ταμείου, ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και η διάθεση μετοχών συστημικών τραπεζών, τα οποία έχουν πάει πίσω πρωτίστως την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που θα σημάνει την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.


Η επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικά χέρια, που σώθηκε με χρήματα του ΤΧΣ, έπρεπε να διεξαχθεί μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά η διαδικασία μεταφέρθηκε για τον Απρίλιο λόγω όλων αυτών των εκκρεμοτήτων.


Από το ΤΧΣ δεν έγινε κανένα επίσημο σχόλιο, ωστόσο παράγοντες της αγοράς με γνώση του θέματος επιβεβαιώνουν την παρέμβαση του Ταμείου στην τρόικα με επιστολή που φέρει την υπογραφή της κυρίας Αναστασίας Σακελλαρίου, διευθύνουσας συμβούλου.


Το ΤΧΣ, εκφράζοντας την ανησυχία του, φέρεται να ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, και, δύο σχεδόν μήνες μετά, το προσχέδιο Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank περιμένουν τις θεσμικές αλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση.

Αρμόδιες θεσμικές πηγές σχολίαζαν στον «Ε.Τ.» ότι «το Ταμείο οφείλει να πράξει τα δέοντα για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των συστημικών τραπεζών στις οποίες είναι ο κύριος μέτοχος και των Ελλήνων φορολογουμένων».

 

Τί διαπραγματεύονται με την τρόικα για τα τραπεζικά

 

Τα τραπεζικά έχουν μπει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, με την τρόικα να εγείρει μια σειρά αντιρρήσεων αναφορικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες όπως αυτές προκύπτουν μετά τπ δεύτερη διαγνωστική μελέτη της BlackRock για τις εκτιμώμενες ζημίες από τα «κόκκινα δάνεια» και τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests).

 

Ο προσδιορισμός της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών έχει κομβική σημασία όσον αφορά στο νέο πλαίσιο, καθώς θα κριθούν ο τρόπος και η ταχύτητα αύξησης των ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτές.

 

 Αν, για παράδειγμα, αναγνωριστεί πλήρως εποπτικά ο αναβαλλόμενος φόρος, δηλαδή η δυνατότητα των τραπεζών να συμψηφίσουν τις τεράστιες ζημιές από το PSI+ («κούρεμα» ομολόγων) με τα κέρδη της επόμενης 30ετίας, τότε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αυξάνονται ραγδαία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον οίκο Berenberg, εάν ο αναβαλλόμενος φόρος αναγνωριστεί 100% εποπτικά από το 20% που ισχύει σήμερα, η Eurobank θα δει το Core Tier 1 από το 8,1% σήμερα να φτάνει στο 13,5%, δηλαδή να υπερκαλύπτεται από κεφάλαια.

 

Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να φαντάζουν «ψιλά γράμματα», ωστόσο, η χώρα που έχει στηρίξει με περισσότερα από 200 δις ευρώ το τραπεζικό της σύστημα οφείλει τουλάχιστον να γνωρίζει τι πληρώνει και γιατί θυσιάζεται…

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.