Σε 20 χρόνια θα αναπληρωθούν 1 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν

Στην τραγική διαπίστωση οτι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια μέχρι να αναπληρωθούν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο της 6ετούς ύφεσης, προχώρησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

 

Αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσουν το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο επεξεργάζεται σχέδιο απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων για να διευκολυνθεί η αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

 

Στη μηνιαία έκδοση του Φεβρουαρίου, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ 3,5% – 4% (50.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο), καθώς -όπως αναφέρει- «αυτό το ποσοστό αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας». 

 

Βασιζόμενο και σε πρόσφατες προβλέψεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας παρατηρεί ότι για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε επίπεδα ανεργίας του 2009 (450.000 άτομα) και να δημιουργήσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009 – 2013, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια.

 

Μάλιστα, στη σχετική έκδοση εκτιμάται επίσης ότι η απασχόληση το 2014 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 3.530.000 ατόμων, σε βαθμό που το σύνολο των απασχολούμενων θα είναι μικρότερο από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό και τους ανέργους κατά 1,1 εκατομμύρια άτομα.

 

Καμία ελπίδα ούτε από την Ευρώπη

 

Μεγάλες διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης, καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2013, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Καταγράφοντας τις συνθήκες στην αγορά εργασίας σε τέσσερις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), η έκθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στις χώρες αυτές τα νεαρά άτομα καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων, και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση.

 
H Επιτροπή υπογραμμίζει την υπέρμετρη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στις χώρες αυτές, καθώς όλο και πιο συχνά παρατηρείται η πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις κατώτερες των προσόντων τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η έκθεση.
 
Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσώπευαν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το 20,4% στην Πορτογαλία. «Το γεγονός αυτό δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων τους, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας» σχολιάζει στην έκθεσή της η Επιτροπή. Σημειώνεται επιπλέον ότι στη Νότια Ευρώπη το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανέρχεται σε 33%, έναντι 16% στην Ε.Ε..
  
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το παρατηρητήριο κενών θέσεων εργασίας της Ε.Ε. εκτιμά ότι τα δέκα πλέον αναπτυσσόμενα επαγγέλματα είναι οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν, οι νοσηλευτές και οι μαίες, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, οι προγραμματιστές λογισμικού, οι οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων, τα νομικά επαγγέλματα, οι μεταφορείς, οι υπάλληλοι γραφείου και οι χειριστές μηχανημάτων τροφίμων.

 

Danioliptes.gr