«Ιδού η Ρόδος…» για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Του Άγγελου Αγγελίδη

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα περίφημα θαλασσοδάνεια που πήραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από κρατικές τράπεζες τη περίοδο της παντοκρατορίας τους. Συνολικά, 270 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πλέον, οι στρόφιγγες έχουν κλείσει, τα κόμματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αφού πρώτα έδωσαν «αμνησία» με νομική διάταξη στις διοικήσεις των τραπεζών που τους τα χορήγησαν, επιχειρούν τώρα να… «στρίψουν διά του αρραβώνος» αλλάζοντας όνομα! Το ΠΑΣΟΚ μετεξελίσσεται σε Ελιά, η ΝΔ αναμένεται να υιοθετήσει το όνομα Νέα Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα γαλάζια και πράσινα δάνεια να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όπως πάντα, θα τα πληρώσει το γνωστό θύμα: ο ελληνικός λαός.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να χαλάσει τη «σούπα» των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν και οι βουλευτές του κατέθεσαν τροπολογία καλώντας τα δύο κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό άλλων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές να θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται.

 

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζει φραγμό στις ορέξεις τόσο του ΠΑΣΟΚ που θέλει να μετεξελιχτεί σε «Ελιά» όσο και της ΝΔ που στοχεύει να γίνει «Νέα Ελλάδα», να διαγράψουν 270 εκατ. ευρώ οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο. Στην τροπολογία τονίζεται μάλιστα ότι οι πάσης φύσεως οφειλές διατηρούνται σε περίπτωση αλλαγής της ονομασίας ή του ΑΦΜ.

 

«Κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με το οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Άρειο Πάγο κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1 του νόμου 3023/2002», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

 

Ως μετασχηματισμός κομμάτων, νοείται, ενδεικτικά, η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, η αλλαγή ονομασίας, η ίδρυση νέου κόμματος στη θέση άλλου που διέκοψε την λειτουργία του, και γενικά κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του κόμματος που οδηγεί στη δημιουργία νέας νομικής προσωπικότητας και φορολογικής ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση οφείλει πλέον να τοποθετηθεί ανοιχτά για το ζήτημα και να αποδεχτεί τη τροπολογία προκειμένου να αποδείξει στον ελληνικό λαό και στα εκατομμύρια των φορολογούμενων ότι δεν είναι κορόιδα που τηρούν τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος. Διαφορετικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, ούτε θα μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στους μεροκαματιάρηδες που χρωστούν στις τράπεζες τους κόπους μιας ζωής.

 

«Ιδού η Ρόδος…» για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι επικαλούνται τη νομιμότητα και έχουν κάνει ότι περνά από το χέρι τους για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα. Θα είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ζητούν από τον φτωχοποιημένο και άνεργο έλληνα πολίτη να πληρώνει τα τραπεζικά του δάνεια, όταν τα κόμματά τους κάνουν το ίδιο και μάλιστα με δόλιο τρόπο.

 

Danioliptes.gr