Ποιος είπε οτι οι τράπεζες δίνουν δάνεια;

Για σημαντική εξέλιξη που η αγορά ανέμενε εδώ και καιρό άρχισε να καταγράφεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, κάνουν λόγο τα τελευταία δημοσιεύματα των πορτοκαλί σελίδων.

 

Οι τράπεζες, σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, αυξάνουν τις εκταμιεύσεις δανείων και δίνουν πολύτιμη “ανάσα” σε ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. 

 

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι λύνονται μονομιάς τα τρομακτικά προβλήματα ρευστότητας που “σκοτώνουν” την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει χαρακτηριστικά το capital.gr. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως είναι η πρώτη ισχυρή ένδειξη που αποδεικνύει ότι η σχέση τραπεζών – δανειοληπτών ξεφεύγει από το τέλμα των προηγούμενων ετών. Επίσης, η αύξηση των εκταμιεύσεων συμπίπτει με την ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια (που σημαίνει ότι αυξάνονται οι επιχειρηματικές προσπάθειες) αλλά και με την εμφάνιση περισσότερων αιτημάτων τα οποία συγκαταλέγονται στην κατηγορία που οι τραπεζίτες ονομάζουν “υγιή ζήτηση”.

 

“Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή παρά το γεγονός ότι τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων συνεχίζουν να υποχωρούν και ότι τα δάνεια που δίνονται δεν ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως”, σημειώνει διευθυντής τράπεζας. “Οι τράπεζες άρχισαν μετά από πολλούς μήνες να δίνουν δάνεια. Στοχευμένα, επιφυλακτικά, διστακτικά πολλές φορές και μετά από ενδελεχή έλεγχο. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ξεφεύγουμε από την επικίνδυνη στασιμότητα που βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης”, συμπληρώνει.

 

Στην ουσία, οι τράπεζες συνεχίζουν με πολύ πιο έντονο ρυθμό μία τάση που είχε κάνει την εμφάνισή της το περασμένο καλοκαίρι και εξελισσόταν αργά αλλά σταθερά καθ΄ όλη τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2013.

 

Στα επί μέρους στοιχεία, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των αιτημάτων – αλλά και οι εκταμιεύσεις – δανείων για την αγορά αυτοκινήτου. Αυτό φαίνεται και από την σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 31.642 αυτοκίνητα (καινούρια ή  μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 26.649 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2013, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 18,7%.

 

Και η τάση δεν είναι μόνο ελληνική. Όπως αναφέρει η Barclays σε έκθεσή της με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2014 για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο «τα χειρότερα του κύκλου δανεισμού ίσως έχουν περάσει». Τα στοιχεία για τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι «οι τράπεζες ίσως πραγματικά έχουν αρχίσει να δανείζουν». Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,18% τον Απρίλιο, που είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός πιστωτικής ανάπτυξης από το Σεπτέμβριο του 2011. Η βρετανική τράπεζα υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση που η ΕΚΤ εφαρμόσει μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στη χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης και σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, μπορεί να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη.

 

Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, τα κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες για να καλύψουν τη ζήτηση για χορηγήσεις δανείων και να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της ανακεφαλαιοποίησης τοποθετούνται στα 20 δισ. ευρώ. Προορίζονται, όμως, μόνο για όσους μπορούν να αποδείξουν (επιχειρήσεις ή ιδιώτες) ότι η εξυπηρέτηση του δανείου είναι διασφαλισμένη για τα επόμενα χρόνια. Για την «υγιή» ζήτηση, δηλαδή.

 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι εκταμιεύσεις μέσα στο 2014 θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά, τα 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και ο μεγαλύτερος όγκος, ήτοι πάνω από 3 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια.

 

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δοθεί σε δάνεια μέσα στο 2014 συνδέεται απόλυτα με την πορεία της οικονομίας. Οι επίσημες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη κάνουν λόγο για επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πιστωτική επέκταση της τάξης του 1,5%-2%. Με δεδομένο ότι το σύνολο των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώνεται σε 215 δισ. ευρώ, τα νέα δάνεια εκτιμώνται κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Από πλευράς τραπεζών, επίσης, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τα νέα δάνεια θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 8 δισ. ευρώ το 2015 ή ακόμη υψηλότερα.

 

Ορίστε που δίνουν δάνεια

 

Για να μη λέτε ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν, σας πληροφορώ ότι οι Societe Generate, Alpha Bank UK, Citigroup, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έκλεισαν τριετές κοινοπρακτικό δάνειο 200.000.000 ευρώ για την Intralot. Αυτά έναν μήνα μετά την πώληση στις κεφαλαιαγορές άλλου ομολόγου, ύψους 250.000.000 ευρώ, επταετούς διάρκειας, με επιτόκιο 6%. Η ελληνική πάροχος υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών στους τρεις πρώτους μήνες του 2014 εμφάνισε έσοδα 446.000.000 ευρώ, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, και λειτουργικά κέρδη 52.000.000 ευρώ.

 

H INTRALOT, εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι μία εταιρεία ολοκληρωμένων συστημάτων τυχερών παιχνιδιών και διαχείρισης συναλλαγών, καθώς και παροχής νέων παιχνιδιών, υπηρεσιών οργάνωσης αθλητικού στοιχήματος και διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών σε κρατικούς οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως. Το ευρύ φάσμα προϊόντων & υπηρεσιών της, η τεχνογνωσία της στη διαχείριση παιχνιδιών στοιχημάτων, αριθμολαχείων, racing και video lottery και η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει, προσδίδουν στην INTRALOT ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συμβάλλοντας στην αποδοτικότητα, κερδοφορία και ανάπτυξη των πελατών της. Με παρουσία σε 56 κράτη και πολιτείες, με περισσότερους από 5.500 εργαζομένους και με έσοδα €1,4 δισ. το 2012, η INTRALOT έχει καθιερωθεί στις αγορές και των 5 ηπείρων.

 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο…

 

Danioliptes.gr