Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον τρόπο χειρισμού των “κόκκινων” δανείων που ανήκουν στα ελληνικά νοικοκυριά ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.
Μιλώντας στο radio1d.gr υπογράμμισε ότι το επίμαχο θέμα θα πρέπει να προσεγγιστεί με μεγάλη προσοχή, “καθώς δεν θέλει και πολύ να πυροδοτηθεί μία κοινωνική έκρηξη”. Υπενθύμισε ότι τους επόμενους έξι μήνες οι έλληνες φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία φοροκαταιγίδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει μία κοινωνική έκρηξη αν επιχειρηθεί μία ακομψη διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων.
Τόνισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για να μπουν σε ένα τσουβάλι όλα τα χρέη (είτε των νοικοκυριών, είτε των επιχειρήσεων) προκειμένου να υπάρξει απευθείας διάλογος με τους πιστωτές, δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς και σήμερα ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί και να προχωρά σε συμφωνία με τους πιστωτές του.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι υπάρχει άλλη διέξοδο, όπως είναι η έκδοση ομολόγων σε συμπληρωτικό προς το ευρώ νόμισμα, που θα βοηθήσει την αγορά. Μάλιστα, είπε ότι η συγκεκριμένη λύση έχει παρουσιαστεί αναλυτικά. Τέλος, εξέφρασε επιφυλάξεις για το πως ένας πιστωτής μπορεί να αναλάβει -μετά από συμφωνία- το μάνατζμεντ μίας επιχείρησης με “κόκκινα” δάνεια. “Μα, τότε θα πρέπει η κάθε τράπεζα να έχει καμία 20.000 στελέχη στα οποία θα δώσει και από μία επιχείρηση”, σχολίασε δεικτικά.
Danioliptes.gr