Βιομηχανική πολιτική: Να ‘χαμε, να λέγαμε…

Χωρίς αποτέλεσμα, πέραν της… «αλληλοκατανόησης» μεταξύ των δύο πλευρών, έληξε χθες η διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία των βιομηχάνων, υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά.

 

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της μείωσης της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος, αλλά και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας με δηλώσεις του επισήμανε ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι «σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», ωστόσο, πέραν των δηλώσεων, δεν αποφασίστηκε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ή ενέργεια.

«Κόκκινα» δάνεια

Ο Ν. Δένδιας, πάντως, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να παρουσιάσει πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει «κείμενο εργασίας» που θα θέτει τους βασικούς άξονες της τελικής ρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι τα «κόκκινα» δάνεια αφορούν πολλές βιομηχανίες, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων που παραβρέθηκαν χθες στο Μαξίμου, έθεσαν ως πρώτο μέλημά τους να… «μην δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες» και «να μην δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός», όπως είπε εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας.

Παράλληλα, μετά τη σύσκεψη, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι εργοδοτικές εισφορές ώς το τέλος του έτους κατά 1-1,5%.

 

Τέλος, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας». Κατά τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση τέθηκαν τα θέματα της ρευστότητας, της φορολογικής πολιτικής, του βιομηχανικού ρεύματος, της κινητοποίησης κεφαλαίου, της φοροδιαφυγής, της απλοποίησης των διαδικασιών, της καινοτομίας και της «μαύρης» εργασίας.

 

Ωστόσο, πέραν της πρόθεσης των δύο πλευρών για… «βελτιώσεις», ουδέν νεότερο προέκυψε κατά τη χθεσινή σύσκεψη.

 

ΑΥΓΗ