“Σώστε τις τράπεζες, αλλά αφήστε εκτός των ρυθμίσεων τα στεγαστικά δάνεια”, φέρεται να είναι η εντολή της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία για μία ακόμη φορά σκύβει το κεφάλι και ακούει τυφλά τις εντολές των δανειστών της.
Με την δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να στέκεται πάνω από τα κεφάλια εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών που είχαν πάρει ένα σπίτι με στεγαστικό δάνειο, η κυβέρνηση προχωρά σε “ενίσχυση” του τραπεζικού κλάδου αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά όχι σε εκείνα που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια. Προφανώς, η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια για τα “κόκκινα στεγαστικά δάνεια”, τα οποία βρίσκονται προς το παρόν, εκτός κάδρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Deal, δύο πρωτοβουλίες που θα συζητηθούν αναμένεται να αναλάβει μέσα στο φθινόπωρο η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Θα αφορούν (και οι δύο) στο κομμάτι των καταναλωτικών δανείων, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εν αντιθέσει με ό,τι αναμένονταν, δεν πρόκειται να γίνει καμία ειδική ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια. Ο στόχος θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να υπηρετηθεί και με μία ακόμα νομοθετική κίνηση στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα.
Συγκεκριμένα, θα νομοθετήσει, ώστε να μπορούν να πωληθούν σε τρίτους (κυρίως funds) δάνεια τραπεζών, με μεγάλο discount. Προφανώς, θα προέρχονται από την δεξαμενή των προβληματικών εξ ου και η μεγάλη έκπτωση στην τιμολόγηση τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας, ομάδες επιφορτισμένες με αυτό το έργο, δουλεύουν μέσα στον Αύγουστο, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, αν είναι δυνατόν.
Το ρεπορτάζ της Deal, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος! Η βόμβα θα είναι μεγατόνων. Κι αυτό γιατί οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μεγάλες.
Ο λόγος αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, να μην προχωρήσουν – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – σε οποιαδήποτε ρύθμιση των στεγαστικών δανείων. Όπερ σημαίνει ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια δανειολήπτες, που ήλπιζαν σε μια “διευκόλυνση”, μάλλον θα περιμένουν.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, οι οποίοι έχουν δηλώσει αδυναμία τακτοποίησης των δόσεων. Πρόκειται για το 32% με 33% του συνόλου, που είδε τα δάνεια του να “κοκκινίζουν”. Από αυτούς, ωστόσο, υπολογίζεται ότι πραγματικό πρόβλημα έχει το 70% περίπου, ενώ το υπόλοιπο 30% αφορά σε όσους “έχουν, αλλά δεν πληρώνουν”.
Ήδη, για τον εντοπισμό των τελευταίων, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία εσωτερικού ξεσκαρταρίσματος. Συγκεκριμένα, αφού εντοπισθούν (σσ υπολογίζονται κατά προσέγγιση στους 300.000), καλούνται να συμμορφωθούν κι αν δεν το πράξουν, τότε θα είναι οι πρώτοι που θα βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Κυβέρνηση και τράπεζες έκριναν ότι τα στεγαστικά δάνεια, λόγω των καλύψεων που εξακολουθούν να έχουν, δεν είναι πιεστικά σε ό,τι αφορά στην διευθέτηση τους. Ακόμα και μετά τη μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει οι αξίες των ακινήτων τα τελευταία 6 χρόνια, εξακολουθούν να έχουν καλύψεις της τάξης του 70%, κατά μέσο όρο, του συνολικού δανείου που δόθηκε για την αγορά τους. Κι αυτό γιατί οι τράπεζες υποχρεώθηκαν τουλάχιστον 2 φορές την τελευταία 4ετία να κάνουν επιπλέον προβλέψεις, επί των αντικειμενικών αξιών τους.
Κατά συνέπεια, το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγάλο, όμως δεν είναι και τόσο πιεστικό. Γι’ αυτό και κυβέρνηση και τράπεζες θα ασχοληθούν μαζί του αργότερα. Όταν το κάνουν, πάντως, θα επιλέξουν λύση παρόμοια με εκείνη που προωθείται για τα καταναλωτικά δάνεια. Δηλαδή, θα έχει περισσότερο χαρακτήρα επιβράβευσης των καλοπληρωτών, παρά ελάφρυνσης όλων όσων – αδικαιολόγητα – αποφάσισαν κάποια στιγμή να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Εκτός, βεβαίως και αν τα προβλήματα που τους οδήγησαν σε αυτή τη στάση, αποδειχθούν αντικειμενικά. Γι’ αυτό θα θεσπιστούν ειδικά κριτήρια…
Η ώρα της κοινωνικής “έκρηξης” έρχεται καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης και των τραπεζών για τα στεγαστικά δάνεια είναι αντίθετα προς το κοινωνικό συμφέρον. Τα πάντα στα πόδια των ελληνικών τραπεζών και της τρόικας. Οι έλληνες οικογενειάρχες μετατρέπονται σε σύγχρονες “Ιφιγένειες”, η θυσία των οποίων θα προκαλέσει ανυπολόγιστες αντιδράσεις….
Danioliptes.gr