Αντί να πουλήσει… αγοράζει η Εθνική!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους κύκλους της αγοράς η κίνηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε επιπλέον αγορά του 5% της Finansbank, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα διαρρέονταν ότι θα πουλήσει και μάλιστα μεγάλο ποσοστό.  

 

Η Εθνική που συνεχίζει με τα deals τα οποία προκαλούν αρνητικό σχολιασμό, έφτασε να κατέχει το 99,81% της τουρκικής τράπεζας, όταν βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσής της θα έπρεπε σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα να «απαλλαγεί» από ένα μεγάλο ποσοστό της Finansbank.

Και σαν να μην έφτανε το παραπάνω… όπως ανέφεραν αναλυτές της αγοράς η Εθνική πλήρωσε 343 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 5% της Finansbank, όταν με βάση τη χρηματιστηριακή αξία κατά την 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, η χρηματιστηριακή αξία του 5% της Finansbank διαμορφωνόταν στα 181 εκατ. δολάρια! Με λίγα λόγια η Εθνική δείχνει να… υπερτίμησε την αξία της τουρκικής τράπεζας κατά σχεδόν 90%! 

 

Να σημειωθεί ότι στο 84,39% ανήλθε η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Το ΤΧΣ, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, κατέχει συνολικά 2.022.579.237 δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από ισάριθμες μετοχές και αντιστοιχούν σε ποσοστό 84,39% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εθνικής Τράπεζας. Και όμως η ΕΤΕ συνεχίζει με τα «επιτυχημένα» deal της κατά την προσφιλή τακτική της, χωρίς να λογοδοτεί ή να ελέγχεται από κανέναν!

 

Danioliptes.gr