Στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας μετα τις 26 Οκτωβρίου και αφού έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests για τις τράπεζες παραπέμπεται η εξεύρεση λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια και την ενιαία διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Ο αριθμός των δόσεων που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο μετά το κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων -αν δηλαδή θα είναι 120,100 ή λιγότερες αναδεικνύεται σε διελκυστίνδα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν εντοπίσει σημαντικά νομοτεχνικά κενά στο σύνολο του νομοσχεδίου που έχει επεξεργαστεί το υπουργεία Ανάπτυξης μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Δεν είναι τυχαίο πως ένα πρόσθετο θέμα που ανέκυψε κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις είναι και η απουσία από το σχετικό νομοσχέδιο μηχανισμού διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και των τραπεζών απέναντι σε μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την τετράωρη -άνευ αποτελέσματος- χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχολιάζοντας πως «δεν υπάρχει μεν συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει και καταγεγραμμένη διαφωνία».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΝ άφησε παράλληλα να εννοηθεί πως ενδέχεται να υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών για τον τρόπο που θέλουν να χειριστεί η Ελλάδα το πρόβλημα των επιχειρηματικών οφειλών. Σημείωσε, ωστόσο, σχολιάζοντας την καθυστέρηση, πως εφόσον υπάρξει συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, η νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί με επείγουσες διαδικασίες για ψήφιση στη Βουλή.

 

Σοβαρή εμπλοκή ή απλά άλλη μία προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου που αναμένει με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις των δανειστών – γιατί εκείνοι αποφασίζουν για το τι θα γίνει με τον ιδιωτικό δανεισμό στην Ελλάδα. Όπως πάντως αποδεικνύουν οι κυβερνώντες μας, δεν έχουν πάρει σοβαρά το ζήτημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέχρι που η χιονοστιβάδα των χρεών θα παρασύρει τους μνημονιακούς στόχους και τα σχέδια για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Danioliptes.gr
 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.