ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «Φάντασμα» αγροτικών χρεών 600 εκατ. ευρώ

Ο παραπάνω ευφάνταστος τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν είναι και αρκετα επαρκής για να περιγράψει την απίστευτη περιπέτεια στην οποια έχουν περιέλθει οι αγρότες – δανειολήπτες της πρώην ΑΤΕ.

 

Μία ακόμη αμαρτωλή υπόθεση από το μακρινό παρελθόν που άφορα ανάκτηση 600 εκατ. ευρώ εντόκως, τα οποία είχαν χορηγηθεί ως δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα τη δεκαετία του 1990 σε αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμούς, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται για διαγραφές και ρυθμίσεις οφειλών που δόθηκαν από την τότε ΑΤΕ με δύο νόμους το 1992 και 1994 σε 83 συνεταιριστικές οργανώσεις και αγροτικές ενώσεις προκειμένου να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια, που είχαν χορηγηθεί το διάστημα 1982-1989, τακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη εκείνα τα χρόνια.

 

Παρότι από το 2000 οι ρυθμίσεις αυτές κρίθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις με απόφαση της Κομισιόν, που επικυρώθηκε τελεσίδικα το 2004 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εν τούτοις οι ελληνικές κυβερνήσεις κατάφερναν να κερδίζουν χρόνο προκειμένου να μην την εφαρμόσουν.

Ωστόσο από τον περασμένο Ιούλιο οι οχλήσεις των υπηρεσιών της Κομισιόν προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντάθηκαν, με αίτημα να τους απαντήσει «τι ποσά σκοπεύει να ανακτήσει το Δημόσιο από αυτά τα 600,15 εκατ. ευρώ, με ποιον τρόπο και πότε».

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει το παραμικρό νομικό οπλοστάσιο, γι’ αυτό και επιχειρεί να κερδίσει ακόμη μερικούς μήνες, ευελπιστώντας να επιλυθεί το ζήτημα σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο από τη νέα ηγεσία της Κομισιόν.
Από εκείνες τις 83 ενώσεις, οι 35 δεν υφίστανται πλέον, ενώ πολλές από τις λοιπές 48 αντικαταστάθηκαν από διάδοχα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως  σχέση με τα αρχικά.

 

Πόσα ακόμη πρόστιμα θα πληρώνει η χώρα για σκανδαλώδεις επιλογές και παράνομες χρηματοδοτήσεις; Πόσο ακόμη θα αποφεύγουν κάποιοι την απόδοση ευθυνών; Πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να «ασελγούν» στο κουφάρι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας;

 

Danioliptes. gr