Παρηγοριά στον άρρωστο…

ΗΛΘΕ, ΕΙΔΕ, άκουσε και απήλθε για να επιστρέψει τον Νοέμβριο, αφού πρώτα θα έχουν ανακοινωθεί τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών. Η τρόικα ανέβαλε όλων των ειδών τις αποφάσεις και θα ξαναδεί τα πάντα τον επόμενο μήνα.

ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ των τραπεζών είναι προϋπόθεση για να ληφθούν οι αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα, με πρώτη και σημαντικότερη τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση μπορεί να διαφήμιζε τη «λύση» της, αλλά αυτή δεν πέρασε. Αποτέλεσμα, ο «εμφύλιος» μεταξύ Δένδια και Χαρδούβελη για το ποιος φταίει.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και το εργασιακό αναβλήθηκαν, καθώς η τρόικα δεν έκανε μεν δεκτό το αίτημα για αναβολή των θεμάτων μετά την προεδρική εκλογή, αλλά δεν εκβίασε για «εδώ και τώρα» ψήφισή τους, αφού αυτό θα μπορούσε να φέρει ακόμη και πρόωρη πτώση της κυβέρνησης. Το πακέτο είναι βαρύ και φέρνει πολλές απολύσεις – στον ιδιωτικό τομέα – και νέα μείωση συντάξεων. Επομένως χρειάζεται «ειδικό χειρισμό».

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ του προϋπολογισμού φέρνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις – όλες για τους αγρότες, τους μισθωτούς και τα «μπλοκάκια» – και ήδη το κλίμα βαραίνει. Όμως πρόκειται μόνο για το προσχέδιο. Ο τελικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί από την τρόικα τον Νοέμβριο, οπότε καλό είναι να περιμένουμε τι άλλα «φασούλια» θα μας βγάλει.

ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ τα ψίχουλα στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τους ένστολους κλπ., και τη «μαϊμού» μείωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία επανέρχεται ως νέος φόρος, η τρόικα δεν δέχτηκε πραγματικές φοροελαφρύνσεις. Αυτές, λέει, θα εξεταστούν κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Δηλαδή μετά τον Μάρτιο. Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, μετά τις εκλογές. Οπότε αυτή η κυβέρνηση θα είναι παρελθόν.

ΟΣΟ ΓΙΑ τη συζήτηση επί του χρέους, κάνει «τζιζ» για όλους και δεν προβλέπεται να αρχίσει στον χρόνο που θα επιθυμούσαν Σαμαράς και Βενιζέλος.

ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ που προϋπολόγιζε και διατυμπάνιζε, η κυβέρνηση έμεινε μόνη απέναντι στην πραγματικότητα. Το τελευταίο της χαρτί είναι η προεδρική εκλογή, αλλά κι αυτό είναι πολύ αδύναμο. Το πολιτικό κλίμα δεν μπορεί να αντιστραφεί και έτσι το Μαξίμου περιορίζεται να μιλάει για το «πρόσωπο – έκπληξη» για τη θέση του Προέδρου, το οποίο θα καταπλήξει τους πάντες και ως διά μαγείας θα συγκεντρώσει τους 180.
 

ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του…

 

topontiki