Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα «κόκκινα» δάνεια η Attica Bank

Στάση αναμονής κρατούν αυτό το διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με hedge funds και επενδυτές τώρα στη Νέα Υόρκη και προ ημερών στο Λονδίνο, καταγράφοντας το κλίμα, με φόντο την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος.  Μάλιστα, και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στις ΗΠΑ.

 

Το ενδιαφέρον κορυφώνεται καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τις ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τα stress tests , η αγορά ABS από την ΕΚΤ, η επιφυλακτικότητα για τον αναβαλλόμενο φόρο  και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί, είναι εάν και κυρίως πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες και τι θα γίνει με το «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.  Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι  τράπεζες είναι αισιόδοξα, υποστηρίζοντας ότι  δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το ελληνικό banking καθώς έχει γίνει ενδελεχής προεργασία ώστε να ανταπεξέλθουν στα tests.

 

Ο βραχνάς των «κόκκινων» δανείων

 

Ωστόσο, ο μεγάλος βραχνάς για τις ελληνικές τράπεζες, είναι το ύψος των κόκκινων δανείων, τα οποία υπολογίζονται επισήμως στα 80 δισ. ευρώ, ενώ είναι αρκετά περισσότερα! Ξεπερνούν ήδη τα 100 δισ. σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

 

Η τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα χωρίς να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση για το ζήτημα της ρύθμισης, παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου και τις πολύερες συσκέψεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankwars.gr, φέρεται να συμφωνήθηκε να βρεθεί άμεσα μια λύση -έστω και με εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις- για τις 109.000 επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες εταιρείες που χρωστούν σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Όσον αφορά 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις, το ζήτημα θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο. Είναι σαφές ότι η τρόικα δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι πολλούς κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες της διαπλοκής, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή της κατάσταση.

 

 Εν τω μεταξύ, οι τραπεζίτες βρίσκονται σε  αναμονή της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, όπου θα συζητηθεί το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους.

 

 Η Attica Bank

 

Άλλη μια εκκρεμότητα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ή αν θα πάρει παράταση η αμκ, με την κρίσιμη συνεδρίαση του δ.σ. να έχει προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου. Οι τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος «στρατηγικός επενδυτής» δεν είναι καλές και σύντομα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει τον πρώτο λόγο…

 

Danioliptes.gr