Καταχρεωμένη χώρα και φαγοπότι

Προχθές παρακολούθησα την εκπομπή του Στέφανου Χίου, όπου είχε προσκεκλημένο τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ κ. Γεώργιο Βάμβουκα.

Ο άνθρωπος αυτός είπε εξαιρετικά σημαντικά πράγματα, διότι μίλησε με νούμερα, που είναι η πλέον απόλυτη γλώσσα.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας είπε ότι ανέρχεται στο ύψος των 530 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι τράπεζες είπε πως έχουν «φέσι» ύψους γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο όμως είναι εγγυημένο από το ελληνικό κράτος, και αν μια τράπεζα δεν το πληρώσει για τον οποιαδήποτε λόγο, θα το πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο.

Μας είπε ακόμα πως 4 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά έχουν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 82 δισεκατομμύρια ευρώ, και τα οποία δεν φαίνεται ότι θα εξυπηρετηθούν.

Τέλος, για το Ασφαλιστικό μας σύστημα είπε πως η εικόνα είναι ζοφερή, αφού έχει και εκείνο «φέσια» που ξεπερνούν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ.
 

Μίλησε ακόμα για την άνοδο των spreads, που ενώ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ήταν γύρω στις 400 μονάδες και επέτρεπαν την προσφυγή μας στις αγορές για δανεισμό, τώρα έχουν ξεπεράσει τις 570 μονάδες, ύψος που δεν μας επιτρέπει τον εξωτερικό δανεισμό.

Τέλος, μας είπε πως κάθε μήνα πληρώνουμε κατά μέσον όρο γύρω στα 11 δισεκατομμύρια για τα δανεικά.

Είναι δύσκολο κανένας να αμφισβητήσει τα νούμερα αυτά, από την στιγμή που τα δημοσιοποιεί ένας καθηγητής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που σε καμιά περίπτωση δεν θα διακινδύνευε το κύρος του και την επιστημονική του διαδρομή για να πει ανακρίβειες.

Αν το έκανε αυτό θα τον είχαν κάνει «ρόμπα» οι αρμόδιοι.

Και είναι εντελώς απογοητευτικό να ακούς πως το συνολικό χρέος της πατρίδας μας ξεπερνά τα (530+210+82 =) 820 δισεκατομμύρια ευρώ, διότι ένα τέτοιο δεν μπορεί να πληρωθεί όσο και να το κουρέψεις.

Το χρέος της πατρίδας μας για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια, που σημαίνει πως για να φτάσει το χρέος στο ύψος αυτό θα πρέπει το υπάρχον χρέος να κουρευτεί κατά ποσοστό 90 %!

 

Με απλά λόγια θα πούμε πως κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 90%, ουσιαστικά σημαίνει πλήρη διαγραφή του.

Και αυτό θα έπρεπε να το είχαμε επισημάνει στους δανειστές μας, και να εξηγούσαμε πως με το να πάρουν μόνο το 10% των χρημάτων που τους χρωστάμε, ουσιαστικά δεν παίρνουν τίποτα και πως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε με βάση την πλήρη διαγραφή του χρέους, και την οικοδόμηση της ανάπτυξης.

Έπρεπε δηλαδή να έχουμε κάνει και εμείς αυτή την προσπάθεια, αντί να βγαίνουμε και να διακηρύσσουμε σήμερα, πως δήθεν το χρέος μας είναι βιώσιμο, δηλαδή ότι δήθεν είμαστε σε θέση να το πληρώσουμε.
 

Είπε όμως ακόμα ο κ. Βάμβουκας, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο.
 

Διαβεβαίωσε πως οι Έλληνες δεν έχουν άλλο «λίπος», και οι μόνοι που έχουν ακόμα «λίπος» για να δώσουν, είναι η εκάστοτε κομματική νομενκλατούρα, που ο ίδιος την έχει υπολογίσει σε περισσότερους από 500.000 άτομα.

Γι’ αυτά λοιπόν τα 500.000 άτομα, μας είπε ακόμα, πως παίρνουν με μισθούς και μπόνους περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ετησίως.

Από τους αριθμούς αυτούς προκύπτει πως κάθε ένα από τα άτομα αυτό έχει ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 40.000 ευρώ ετησίως, που περαιτέρω σημαίνει ότι το μηνιαίο εισόδημα του είναι 3.300 ευρώ.

Εμείς, όμως, ξέρουμε πως υπάρχουν καρεκλοκένταυροι που παίρνουν ακόμα και 100.000 ευρώ μηνιαίως που ετησίως μεταφράζεται σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ετησίως.

Από αυτά, λοιπόν, τα άτομα, τις 500.000 δηλαδή, θα έπρεπε η συγκυβέρνηση να αξιώσει και να πάρει τα χρήματα που για να τα πάρει συνθλίβει τον φτωχό λαό μας.

Μόνο 5 δισεκατομμύρια αν εξοικονομούσε από τα άτομα αυτά ετησίως, δεν θα είχε ανάγκη να μειώνει συντάξεις και μισθούς εργαζομένων κατά 15% για να εξοικονομήσει, λίγα εκατομμύρια! Βέβαια, η συγκυβέρνηση ούτε το έκανε, ούτε το κάνει και ούτε πρόκειται να το κάνει, διότι δεν θέλει να ακουμπήσει τις τσέπες και τα συμφέροντα των «ημετέρων».

Όμως η εξαθλίωση του κόσμου έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ο κόσμος είναι έτοιμος να εκραγεί! Και τότε αλλοίμονο για όλους!

 

Του Περικλή Σταυριανάκη από DEAL NEWS