Παρέμβαση Κουβέλη για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών και το Κυπριακό

Η νομοθετική ρύθμιση του 2012 αναφορικά με τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων εκείνων που διετέλεσαν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί είναι απόλυτα ορθή και ο έλεγχος αυτός πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, διότι τον οφείλει το πολιτικό σύστημα αυτόν τον έλεγχο, τον οφείλουμε όλοι, υπηρετώντας τη διαφάνεια. 

Ο ελληνικός λαός πράγματι – πολλές φορές αδίκως – έχει καταστήσει όλους εκείνους που ασχολούνται με την πολιτική, συνώνυμο της διαφθοράς και της παρανομίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ορθή νομοθετική ρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί και πρέπει ταχύτατα να προχωρήσει, προκειμένου με ένα τρόπο εξαιρετικά δημόσιο τα αποτελέσματα του ελέγχου να παραδοθούν στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Επαναλαμβάνω ότι είναι οφειλόμενη πράξη και της δικαιοσύνης όπου προκύπτουν ζητήματα να τεθούν στον δικαστικό έλεγχο.

Η πολιτική ζωή του τόπου ταράσσεται, είναι εγκλωβισμένη σε μία πόλωση και σε μία αντιπαράθεση, η οποία δεν υπηρετεί την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν  τη χώρα. Και το λέω με δεδομένη την διαφορά τη σεβαστή, στο πλαίσιο  του δημοκρατικού διαλόγου, που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα  και στις πολιτικές δυνάμεις. Αλλά, για παράδειγμα αυτή την ώρα, οφείλουμε να δούμε με εξαιρετική ενάργεια, σαφήνεια, όσο και εγρήγορση τι συμβαίνει στην Κύπρο.  Νομίζω ότι και από αυτό το βήμα ο καθένας και η κάθε μία χωριστά και ολόκληρη η Βουλή να αξιώσουμε να αντιμετωπιστεί και να αποκρουστεί η παράνομη, στη βάση και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριφορά της Τουρκίας. Οφείλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ δε περισσότερο, όταν η Κύπρος είναι κράτος- μέλος της, οφείλει ο ΟΗΕ να αποκρούσει με τον θεσμικό τρόπο, που αυτά τα όργανα, αυτά τα σώματα γνωρίζουν, αυτά τα οποία απαράδεκτα, σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου  πράττει η Τουρκία.

Το βίντεο από την παρέμβαση του Φ. Κουβέλη στη Βουλή: 

 

Danioliptes.gr