Το υποσχέθηκες, το έδωσες;

Στην προσφιλή τους τακτική της υπόσχεσης αλλά χωρίς την πράξη φαίνεται πως καταφεύγουν οι τραπεζίτες, προκειμένου να γλιτώσουν το 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια του Δημοσίου.

 

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών σε χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη έδωσαν υπόσχεση ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα τραπεζικής συμμετοχής στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά δεν δεσμεύτηκαν ότι θα ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

 

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, μετά τη συνάντηση, που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και των γενικών γραμματέων Ενέργειας και ΣΔΙΤ, Κ. Μαθιουδάκη και Ν. Ματζούφα, ο Γ. Μανιάτης παρουσίασε ως σταθερή βάση του νέου προγράμματος την πρόθεση του υπουργείου να διατεθεί κονδύλι της τάξης των 220 δισ. ευρώ από το υπουργείο και τις Περιφέρειες, μέσω του «νέου ΕΣΠΑ», εκτιμώντας, όπως είπε, ότι με τη συμμετοχή των τραπεζών και ιδιωτών μπορεί να γίνει μόχλευση έως και τετραπλάσιων πόρων, ώστε το συνολικό ύψος του προγράμματος να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ.

 

«Δεν ευθυνόμαστε»

 

Ο υπουργός, μιλώντας παράλληλα για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο έχει μπλοκάρει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τόσο από πόρους του ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση των οποίων έχει την ευθύνη το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες που θέλουν να θωρακίσουν τα σπίτια τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής σπατάλης να είναι επί ενάμιση χρόνο μετέωροι, είπε: «Το πρόγραμμα “εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, που είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, και λόγω έλλειψης χρημάτων τους τελευταίους μήνες δεν προχωρά -όχι με δικές μας ευθύνες-, τώρα θα προχωρήσει». Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ακόμη, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, να ενεργοποιηθεί και η αγορά των ενεργειακών επιχειρήσεων κυρίως για μεγάλα επαγγελματικά κτήρια, όπου η επένδυση θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια το υπουργείο σχεδιάζει να γίνονται μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή Δημοσίου, δήμων, ιδιωτών και τραπεζών. Τα έργα αφορούν στα νοσοκομεία της χώρας, στα σχολεία, στα αντλιοστάσια, στα κολυμβητήρια και στον ηλεκτροφωτισμό των οδών μέσα σε πόλεις, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

 

Για την εφαρμογή του προγράμματος ο υπουργός είπε ότι οι ιδιώτες, μέσω των ενεργειακών υπηρεσιών από τη μία και των τραπεζών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την άλλη, που από μόνο του μπορεί να χρηματοδοτήσει την Αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί θα διαμορφώσουν σχήματα, τα οποία θα είναι το καθένα κατάλληλο για την κάθε κατηγορία κτηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαζόμαστε άλλο χρηματοδοτικό σχήμα για τα νοσοκομεία, άλλο για τον ηλεκτροφωτισμό και άλλο για τα αντλιοστάσια των αγροτών. Η ομάδα εργασίας που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, θα εξετάσει το πλέγμα των χρηματοδοτικών λύσεων που μπορεί να αναπτυχθούν.

 

Κλειστές οι στροφιγγες

 

Το παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδίστακτης τακτικής των τραπεζών που κρατούν επίμονα κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, σκοτώνοντας οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Αλλά και παράδειγμα της κυβερνητικής ανικανότητας να επιβάλλει στις τράπεζες, που έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 250 δισ. ευρώ, να κάνουν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία. Προγράμματα σαν το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά έμεινα επί της ουσίας στα χαρτιά ακριβώς λόγω των παραπάνω αδυναμιών. Η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβάλλει στους τραπεζίτες το οτιδήποτε και κυρίως να τηρούν όσα τους δεσμεύουν. Συνεχίζουν πετώντας προγράμματα – φωτοβολίδες και στη συνέχεια αφήνουν τους πολίτες μετέωρους, να περιμένουν την απάντηση της τράπεζας, που δε θα έρθει ποτέ.

 

Danioliptes.gr