Δεν γλιτώνουμε με τίποτα…

Οι Βρυξέλλες θεωρούν δεδομένη πλέον τη σύναψη συμφωνίας με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο για το νέο μνημόνιο ή την «ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή», όπως βαφτίστηκε για λόγους… αισθητικούς, που θα περιλαμβάνει ακόμη πιο σκληρούς όρους υπό στενή εποπτεία.

 

Μάλιστα, επιβεβαιώνεται ότι στο νέο μνημόνιο θα ενταχθούν όσα θέματα παραμείνουν ανοιχτά από την αξιολόγηση του 5ου προγράμματος, όπως έγραψε χθες η «Εφ. Συν.». Έτσι σφίγγει περισσότερο η θηλιά που θα βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα κληρονομήσει τις δεσμεύσεις του νέου μνημονίου. Ως προς την ημερομηνία που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, το παιχνίδι συνεχίζεται αλλά τοποθετείται στα τέλη της εβδομάδας. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί.

 

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα δήλωσε χθες ότι στην τελευταία σύνοδο τους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «συζήτησαν με θετικό τρόπο για το μέλλον του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και για τα επόμενα βήματα σχετικά με την ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του 5ου προγράμματος, με στόχο την επόμενη σύνοδο της 8ης Δεκεμβρίου».

 

Αναγνώρισε, λοιπόν, ότι τα πράγματα προχωρούν σύμφωνα με τις επιθυμίες των εταίρων και δανειστών και η συμφωνία για το νέο μνημόνιο είναι θέμα ενός μηνός. Θα είναι το… δώρο των Χριστουγέννων για τον ελληνικό λαό.

 

Η ίδια εκπρόσωπος, όμως, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του 5ου προγράμματος. Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός του 2015 (οι εταίροι ισχυρίζονται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό), τα «κόκκινα» δάνεια, η είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων, είπε η εκπρόσωπος.

 

Τη σκυτάλη πήρε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., κατά τον οποίον το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του 5ου προγράμματος, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη απόφασης στη σύνοδο της 8ης Δεκεμβρίου ως προς τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης των εταίρων, η οποία δεν θα λέγεται νέο μνημόνιο αλλά «ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή».

 

Επικύρωση από κοινοβούλια

Αλλά, όπως είπε, χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών ώστε η νέα συμφωνία με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών, όπως απαιτεί το Σύνταγμά τους, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το νέο έτος, λοιπόν, θα φέρει μαζί του και νέο μνημόνιο…

 

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν έκρυψε ότι οι ελληνικές αρχές και η τρόικα δεν θα προλάβουν να κλείσουν όλα τα θέματα στην αξιολόγηση του 5ου προγράμματος. Όσα ζητήματα παραμείνουν ανοιχτά θα μεταφερθούν στη νέα συμφωνία, με στόχο να επιλυθούν το 2015.

 

Το νέο μνημόνιο, λοιπόν, στο οποίο θα συμμετάσχει εκ νέου το ΔΝΤ κατόπιν απαίτησης ορισμένων χωρών, θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο προηγούμενων και νέων δεσμεύσεων, με αυστηρότερους όρους και υπό ασφυκτική εποπτεία, όπως, άλλωστε, προβλέπει η πιο κομψή ονομασία του, «ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή»…

 

Βρυξέλες του Kώστα Μοσχονά από efsyn