Υπόθεση χειραγώγησης

Μπόνους αξίας πολλών εκατ. δολαρίων προετοιμάζονται να διεκδικήσουν οι πέντε τραπεζικοί όμιλοι από τους traders που εμπλέκονται στην υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών που καταβάλλει το Σίτι του Λονδίνου να αποκαταστήσει τη φήμη του, έπειτα από ένα ακόμη πλήγμα που υπέστη η τραπεζική βιομηχανία.

 

Θα είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες θα εφαρμόσουν σε ευρεία κλίματα τέτοιου είδους τιμωρητικά μέτρα εναντίον των traders, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «F.T.».  Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, αν και μέχρι τώρα δεν το έχουν εφαρμόσει στην πράξη.

Τα πρόστιμα όμως -ύψους 4,3 δισ. δολαρίων- που επέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ρυθμιστικές αρχές ΗΠΑ, Βρετανίας και Ελβετίας σε έξι τράπεζες για το ρόλο τους στη χειραγώγηση της παγκόσμιας αγοράς ξένου συναλλάγματος επανέφεραν στο προσκήνιο τις εκκλήσεις για αυστηρότερη στάση απέναντι στους παραβάτες.

Οι Royal Bank of Scotland, Citigroup, HSBC, JP Morgan Chase και UBS είναι οι πέντε εκ των τραπεζών που κλήθηκαν από τις αρχές να καταβάλουν πρόστιμο και φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την επιστροφή των μπόνους από δεκάδες traders.

 

Η RBS, εξετάζει ακόμη πιο δραστικά μέτρα, μειώνοντας το συνολικό κονδύλι για τα φετινά μπόνους για το σύνολο των εργαζομένων Η RBS είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση και πέρυσι, μετά το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, μειώνοντας το συνολικό κονδύλι για την καταβολή μπόνους κατά 300 εκατ. στερλίνες (470 εκατ. δολάρια), αφότου αναγκάστηκε να πληρώσει πρόσημο 390 εκατ. στερλινών προς τις βρετανικές και τις αμερικανικές εποπτικές αρχές.

Το σκάνδαλο χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος αποκάλυψε ότι ομάδες, αυτοαποκαλούμενες ως «οι παίκτες», «οι τρεις σωματοφύλακες» και οι «συνέταιροι», προσπάθησαν να χειραγωγήσουν σημεία αναφοράς στην αγορά συναλλάγματος.
 

Η RBS έχει ήδη αναστείλει το δικαίωμα μπόνους σε 19 traders, ως προληπτικό μέτρο.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ