Νότης Μαριάς σε Ντράγκι «Σταματήστε να κερδοσκοπείτε σε βάρος του ελληνικού λαού»

Η ΕΚΤ θα κερδίσει μέσα σε 8 χρόνια 22 δις από τους φτωχοποιημένους Έλληνες.

 

Για κερδοσκοπικές τάσεις κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Νότης Μαριάς, επιτιθέμενος στον πρόεδρο της, Μάριο Ντράγκι. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μαριάς επισήμανε ότι «σύμφωνα με την Έκθεση της ΕΚΤ για το 2013, η ΕΚΤ, εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP), αγόρασε στη δευτερογενή αγορά με σημαντική έκπτωση κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας ύψους 219,5 δις ευρώ. Πλην όμως κάθε φορά η ΕΚΤ απαιτεί και επιτυγχάνει την εξόφληση των ομολόγων αυτών στην ονομαστική τους αξία, κερδοσκοπώντας έτσι ασύστολα».

 

Ο κ. Μαριάς βρήκε την ευκαιρία να περιγράψει ενώπιον Ντράγκι τον ρόλο της ΕΚΤ στο ελληνικό Μνημόνιο: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, καθώς η ΕΚΤ αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση τουλάχιστον 40%, καταβάλλοντος 35 δις ευρώ, πλην όμως απαιτεί να εξοφληθεί στην ονομαστική αξία των ομολόγων αυτών, που ανέρχονται σε 57 δις ευρώ, δηλαδή η ΕΚΤ θέλει να βγάλει κέρδος 22 δις ευρώ, κερδοσκοπώντας σε βάρος του φτωχοποιημένου από τα Μνημόνια ελληνικού λαού.

 

Για φέτος η ελληνική κυβέρνηση, με τις εντολές της τρόικας, δηλαδή και της ΕΚΤ, επέβαλε δυσβάστακτους φόρους στους Έλληνες πολίτες για να πληρώσει στην ΕΚΤ και, μάλιστα, στην ονομαστική τους αξία ομόλογα ύψους 10 δις ευρώ, ενώ η ίδια η ΕΚΤ, κύριε Ντράγκι, τα αγόρασε πληρώνοντας μόνο 6 δις ευρώ. Αυτό όμως είναι καθαρή κερδοσκοπία. Και μην μου πείτε, κύριε Ντράγκι», επισήμανε στον πρόεδρο της ΕΚΤ ο Νότης Μαριάς, ότι η ΕΚΤ επιστρέφει δήθεν τα κέρδη στην Ελλάδα διότι: 1.Η όποια επιστροφή αφορά μόνο σε μικρό μέρος των κερδών και όχι σε όλα τα κέρδη.

2. Τα εν λόγω επιστρεφόμενα κέρδη πηγαίνουν αποκλειστικά για την εξόφληση του χρέους, άρα επιστρέφουν στους δανειστές.

3. Η όποια ενδεχόμενη επιστροφή μέρους των κερδών γίνεται υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαφόρων σκληρών μνημονιακών μέτρων.

4. Για να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία τα κερδοσκοπικά ομόλογα της ΕΚΤ η Ελλάδα δανείζεται κάθε φορά τα αντίστοιχα ποσά από τον EF5F και έτσι διαιωνίζεται η παρουσία της τρόικας και των Μνημονίων.

5. Μέχρι στιγμής για το 2014 η ΕΚΤ δεν έχει επιστρέψει κέρδη 1,7 δις ευρώ, δημιουργώντας χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα.

 

Προτείνω, λοιπόν, κύριε Ντράγκι, είπε ο Νότης Μαριάς, να δεχτείτε να μην εξοφληθούν αυτά τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, αλλά η ΕΚΤ να πληρωθεί μόνο το ποσό που πλήρωσε για την αγορά των ομολόγων αυτών συν τον νομικό τόκο. Αυτό θα σημαίνει, τόνισε ο ευρωβουλευτής, μείωση του ελληνικού χρέους κατά 22 δις ευρώ χωρίς η ΕΚΤ να υποστεί ζημιά. Συμφωνείτε με την πρόταση αυτή; Αλλιώς, κύριε Ντράγκι, πώς δικαιολογείτε, με βάση τις Συνθήκες της EE, το γεγονός ότι η ΕΚΤ κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού λαού με την παραπάνω τακτική της; σημείωσε ο Νότης Μαριάς, καταλήγοντας: «Σταματήστε, λοιπόν, κύριε Ντράγκι, να κερδοσκοπείτε σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού και των λαών του ευρωπαϊκού Νότου».

 

«Είστε σε καλό δρόμο, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»…

Ο Μάριο Ντράγκι, φανερά αιφνιδιασμένος από την επίθεση και αδυνατώντας να δικαιολογήσει την κερδοσκοπία της ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδας, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αφού, όπως είπε, «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και το μόνο που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις» – όπερ μεθερμηνευόμενο, πρόσθετα μνημονιακά μέτρα.

 

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, πρακτικά η ΕΚΤ όχι μόνο θα συνεχίσει την κερδοσκοπική της πολιτική κατά του ελληνικού λαού, αλλά θα απαιτήσει, μάλιστα, και νέα μέτρα, τινάζοντας στον αέρα τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα της συγκυβέρνησης περί δήθεν επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων. 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ