Τα διεθνή ΜΜΕ δεν βλέπουν φως στο τούνελ στην Ελλάδα

Την ώρα που οι εξουσιαστές εν Ελλάδι συναντώνται με τους τροϊκανούς στο Παρίσι για να ετοιμάσουν το νέο κοστούμι τα ξένα ΜΜΕ που κάποτε στήριζαν τις μνημονιακές συγκυβερνήσεις εκτιμούν ως δυσοίωνη την κατάσταση στη χώρα και αλλού και βλέπουν τη λύση στην… Αριστερά.

 
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει πως, όντως, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τους φόβους για παραμονή της Ελλάδας κάτω από την «ομπρέλα» του μνημονίου, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους συνομιλητές της να επισπεύσουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να εξέλθει νωρίτερα από το κανονικό από το «αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.
 

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η Αθήνα έχει θέσει ως καταληκτική προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου, αλλά από τη στιγμή από τη Τρόικα αρνιόταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, να έρθει στην Αθήνα και να κάνει το απαραίτητο «review», έθεσε τη διαδικασία εκτός χρόνου. Ήτοι: την προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει από το μνημόνιο πριν από το τέλος του 2015. Αυτή τη στιγμή η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα δεδομένο, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως Έλληνας αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του, αρνήθηκε να πει αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.
 

Ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει το άρθρο, είναι να εγκαταλείψει το σχέδιο διάσωσης, έτσι ώστε αν αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές λόγω μη εκλογής νέου Προέδρου, να μπει ενισχυμένος στην προεκλογική διαδικασία. Ωστόσο ακόμη και αυτή η αναθεώρηση του προγράμματος, όπως και όλες οι παρελθούσες, προσκρούει στα μέτρα λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις που ζητάει η Τρόικα να παρθούν.

Τη στιγμή που η Τρόικα έκανε λόγο για το έλλειμμα και για μη εκπλήρωση του στόχου του 0,2% επί του ΑΕΠ, η κυβέρνηση κατέθετε στη βουλή τον προϋπολογισμο για το νέο έτος, αυξάνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 

Επίσης, η Financial Times, μια κατεξοχήν εφημερίδα τηςνεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, σε άρθρο της χαρακτηρίζει ως μόνη ρεαλιστική λύση τις θέσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ότι αφορά στο χρέος στην ευρωζώνη. 

 

Ο αρθρογράφος συμφωνεί ευθέως με μια ριζοσπαστική αντιμετώπιση του χρέους στην ευρωζώνη, ως προϋπόθεση για μια αναζωογόνηση της οικονομίας της, πράγμα άλλωστε καθόλου ασύμβατο με μια καπιταλιστική λογική και αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στο PODEMOS στην Ισπανία.

danioliptes.gr