Κόβουν» τις νέες συντάξεις και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Την εξόντωση του συνταξιούχου που αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι των φτωχοποιημένων ελληνικών οικογενειών που πλέον περιλαμβάνουν άνεργους νέους με παιδιά επιδιώκουν η πολιτικοοικονομική εξουσία και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν και την τρόικα. 

Το ξήλωμα του οικογενειακού εισοδήματος με χτύπημα στην τσέπη του συνταξιούχου περιλαμβάνει:

 

– Καταβολή μειωμένων συντάξεων σε όσους θα συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 

 

– Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για λήψη κατώτατης και βασικής σύνταξης τουλάχιστον στα 20 χρόνια από τα 15

 

–  Εξάλειψη των μη ανταποδοτικών παροχών (όπως τα «μπόνους» σε συντάξεις και το ΕΚΑΣ, με τη μορφή του «συμπληρώματος» της σύνταξης τουλάχιστον με τα κριτήρια τα οποία ισχύουν σήμερα) 

 

Πάντως, νέα μείωση στις συντάξεις θα περιόριζε τα έσοδα από τις παρακρατούμενες εισφορές (μόνο από τις περικοπές που γίνονται στις σημερινές συνταξεις το ΙΚΑ θα έχει το 2015 έσοδα 700 εκατ. ευρώ).

 

Για τους ίδιους λόγους απομακρύνθηκε ενδεχόμενη παρέμβαση στα χαμηλότερα όρια πριν από το 62ο έτος (οι περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων τα έχουν θεμελιώσει και οι όποιες εξαιρέσεις είτε «σβήνουν» από το 2017 και μετά, είτε αφορούν περιορισμένο αριθμό).

Στο πλαίσιο της συζήτησης για νέες προσαρμογές εντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες:

 

Η μείωση των νέων συντάξεων οι οποίες, παρά τις μειώσεις των μισθών που έχουν γίνει, θα υπολογίζονται από το 2015 για το τμήμα της ασφάλισης έως το 2010 σε υψηλότερες αποδοχές (από την 1/1/2011 όλοι ακολουθούν το νέο τρόπο υπολογισμού της βασικής + αναλογικής σύνταξης με χαμηλότερα και ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης). Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί προβλέπουν είτε περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων, είτε τον υπολογισμό τους, για όλους, με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

 

Η μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής επιδότησης. Θα μειωθεί στα 486 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το 30% επιδοτείται (οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 343 ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ η κατώτατη σύνταξη, φτάνει τα 768,04 ευρώ (548,04 ευρώ + το «μπόνους» των 220 ευρώ που ισχύει για όλους του προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ).

 

Η καταβολή υποδοχής της κατώτατης όσο και της βασικής – εγγυημένης από το κράτος – σύνταξης των 360 ευρώ με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης, αντί των 15. Η κατώτατη σύνταξη για νέους συνταξιούχους θα μπορούσε, ακόμη, να είναι μικρότερη (με βάση το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, δηλ. 26,18 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη περιορίζεται στα 392,70 ευρώ, δηλ. 26,18 ευρώ x 15) από 486 ευρώ σήμερα.
Η αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και η καταβολή του με τα κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

Επίσης το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει «πάγωμα» των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα και μετά το 2016 και ενοποιήσεις των βασικών λειτουργιών των Ταμείων, κάτι που πλήττει όλους τους συνταξιούχους. 

Με αυτές τις συντάξεις, απομένει να φανεί ποιος θα απομείνει να πληρώνει φόρους ακινήτων, ΕΝΦΙΑλτες και λοιπά χαράτσια που έχουν επιβάλλει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2011 μέχρι σήμερα. 

 

danioliptes.gr