Από την τρύπια δεκάρα στο τρύπιο ευρώ

Ρευστότητα μόνο στα λόγια από τις τράπεζες αποκαλύπτει η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος γύρω από τον πακτωλό χρημάτων που εισέρευσαν μέσω φόρων και υπερχρεώσεων και παρέμειναν στα ταμεία τους αντί να διατεθούν στην πραγματική οικονομία. 

 

Ολη η αλήθεια γύρω από τις υποχρεώσεις που οι τράπεζες έχουν απέναντι στον πολίτη και δεν τις εκπληρώνουν σχετικά με την πιστωτική ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του οικονομικού συστήματος αποκαλύπτει η έκθεση. 

 

Η ροή χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες παραμένει στο ναδίρ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Οκτώβριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα να διαμορφώνεται στο -3,2% από -3,5% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 237 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 937 εκατ. ευρώ).

 

Ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες, αλλά και τα νοικοκυριά παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό.

 

Στην μεν πρώτη κατηγορία, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 91 εκατ. ευρώ (έναντι θετικής καθαρής ροής 19 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

 

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες (νοικοκυριά) και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2014 αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 218 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,0%, από -2,9% τον προηγούμενο μήνα.

 

Επομένως, τα χρήματα παρέμειναν στα ερμητικά κλειστά θησαυροφυλάκιια των τραπεζών αντί να δοθούν στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη υποστεί ισχυρότατο πλήγμα από τη μνημονιακή πολιτική. 

 

Κανείς δεν παραξενεύεται από τα συμπεράσματα της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Το περίεργο είναι για ποιο λόγο ένα θεσμικό όργανο της επίσημης Πολιτείας, το κορυφαίο επί των τραπεζικών θεμάτων συναινεί σε όσα η κοινωνία βοά, ότι δηλαδή οι τράπεζες αρπάζουν και δεν επιστρέφουν τίποτα. 

 

Μήπως, οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να θολώσουν τα νερά ή να χρυσώσουν το χάπι τώρα που έρχονται γιορτάρες μέρες;

 

Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι η διεστραμμένη φαντασία των κρατούντων την εξουσία δεν έχει εξαντληθεί επάνω μας ακόμη. Είναι ικανοί μέχρι και φόρο για τα κάλαντα να επιβάλλουν και να καλέσουν μετά τις τράπεζες να δανείζουν χρήματα για να πληρώσει το παιδί που τραγουδά τα κάλαντα τους ληξιπρόθεσμους φόρους του. 

 

danioliptes.gr