Μπορεί τα μάτια των περισσοτέρων να είναι στραμμένα στην πορεία του δημοσίου χρέους, το οποίο λόγω αποπληθωρισμού αντί να υποχωρήσει ανέβηκε πάνω από τρεις μονάδες του ΑΕΠ το 2014.
Όμως αυτό που βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, είναι η αχαλίνωτη πορεία του ιδιωτικού χρέους, καθώς οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις γνωρίζουν, μήνα με τον μήνα, ανεξέλεγκτη άνοδο.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των οφειλών προς το Δημόσιο, το μήνα Νοέμβριο, έδειξαν την επιταχυνόμενη αύξησή τους.
Από 1 -1,2 δισ. ευρώ που προσετίθεντο ανά μήνα, τον Νοέμβριο το σχετικό ποσό εκτοξεύθηκε στα 1,6 δια ευρώ.
Κατηγορία οφειλετών
Παρά τις ρυθμίσεις δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση της σχετικής εικόνας και αυτό για δύο λόγους: 1. Οι οφείλοντες χαμηλά ποσά μισθωτοί, άνεργοι και πάσης φύσεως επαγγελματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν περαιτέρω καθώς τα εισοδήματά τους συνεχίζουν να υποχωρούν.
2. Οι οφείλοντες πολύ μεγάλα ποσά, είτε αποφεύγουν συστηματικά επικαλούμενοι την οικονομική στενότητα, είτε παραμένουν στο απυρόβλητο, εκμεταλλευόμενοι την ιδιόμορφη ασυλία που απολαμβάνουν ελέω της πολιτικής ηγεσίας. Μεταξύ των μεγάλο-οφειλετών φιγουράρουν γνωστά ονόματα και εταιρίες, που παραμένουν ανέγγιχτες δημιουργώντας εύλογες απορίες.
2014: ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟ ΙΔΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΕΟΥΣ
(ποσά σε δισ. ευρώ)
Προς Εφορία 75
Προς Ασφαλιστικά Ταμεία 25
Προς Τράπεζες 80
ΣΥΝΟΛΟ 180
Πηγή: Επίσημες ανακοινώσεις ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ
Υπερέβη το ΑΕΠ
Στην έναρξη της κρίσης το 2008, πολλοί υποστήριζαν ότι το χαμηλό ιδιωτικό χρέος (μόλις 95% του ΑΕΠ) θα λειτουργούσε ευεργετικά για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της χώρας.
Με βασικό μοχλό το PSI και την υπερφορολόγησα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους μεταβιβάστηκε σε ιδιώτες.
Μέσα οε μια πενταετία το ιδιωτικό χρέος στο σύνολο του -εξυπηρετούμενο και μη- υπερέβη κατά πολύ το ΑΕΠ και σχεδόν συναγωνίζεται σε ύψος το δημόσιο χρέος. Πλέον όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος, όπως φαίνεται και στον παρατιθέμενο πίνακα, έφτασε το ΑΕΠ, εκτινάσσοντας στον αέρα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Όπως αρθρώνεται το χρέος αυτό, αποτελεί τη βασικότερη τροχοπέδη για οποιαδήποτε ουσιαστική επανεκκίνηση ή παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι ακολουθούμενες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος είναι, μέχρι στιγμής, διστακτικές, αργές ως προς τα αποτελέσματά τους και γι’ αυτόν τον λόγο, αναποτελεσματικές.
Τολμηρή παρέμβαση
Οι ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία παρά τις πολλές προσδοκίες, ελάχιστα πρόκειται να μαζέψουν, ενώ ιδιαίτερα αργά προχωρά και η αναδιάρθρωση του ενεργητικού των τραπεζών, άρα και τα κόκκινα δάνεια.
Υποστηρίζεται ότι χρειάζεται ουσιαστικά, πολύ πιο τολμηρή παρέμβαση στον τομέα της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις, η «καυτή πατάτα» θα περάσει στα χέρια της όποιας κυβέρνησης διαδεχτεί την παρούσα…
Μάχη πολιτικής ύπαρξης δίνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο κίνδυνος να μείνει εκτός βουλής είναι έντονος. Οι Γερμανοί «φίλοι» του, τον άδειασαν και «παίζουν» Γιωργάκη, αγαπημένο παιδί της βορειοευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Τώρα σέρνεται στα πόδια του άσπονδου συντρόφου του, εκλιπαρώντας ενότητα… Στην πραγματικότητα, την ίδια την πολιτική του ύπαρξη. Πάντως, αν του τη χαρίσει τώρα ο ΓΑΠ, μάλλον θα την πατήσει…
Πάντως ο Γιώργος, έχει τα ψηφοδέλτια έτοιμα. Αν τα ανταλλάξει με την πρώτη θέση στο Επικρατείας ή στην Αθήνα, θα το δούμε. Πάντως στην Αχαΐα ούτε βγαίνει, ούτε κατεβαίνει»
Στις τράπεζες οργανώνουν την επόμενη ημέρα. Σχέδια και εναλλακτικές υπάρχουν πολλά, αλλά τα τελικά δεδομένα των εκλογών θα καθορίσουν τα πάντα. Καλά Χριστούγεννα και θυμηθείτε ότι, εκεί έξω, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη την έμπρακτη συμπαράσταση σας… Καλές Γιορτές.
ΣΤΑΘΗΣ ΣΧΙΝΑΣ ΑΠΟ FINANCE MARKETS VOICE
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.