Πρόβλημα για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, κατοικίες με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ και διατηρούν καταθέσεις 15.000 ευρώ – Μόνο σωσίβιο για τους δανειολήπτες ο νόμος Κατσέλη
Περίεργα πράγματα κι ένα παιχνίδι εις βάρος των χιλιάδων κόκκινων δανειοληπτών, που δικαιολογημένα πλέον Θεωρούν ότι απειλείται η ακίνητη περιουσία τους, συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.
Τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του «business stories» σχετικά με το ότι δεν υπάρχει Θεσμικό πλαίσιο για τη διατήρηση του ακατάσχετου της α’ κατοικίας, παρά μόνο η εθιμική δέσμευση των συστημικών τραπεζών να μην προβούν σε κατασχέσεις, και μετά την αμήχανη απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης περί προστασίας των κατοικιών από… τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, το πρόβλημα ανακύπτει και θεωρείται πλέον θέμα χρόνου να υπάρξουν ανατροπές στην καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.
Σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους, κανένας δεν δεσμεύει με νόμο τις τράπεζες ότι δεν θα πλειστηριάσουν σπίτια, σε μια περίοδο που θεωρείται πλέον ευμετάβλητη και γεμάτη ρίσκα εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου.
Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας φέρεται να ανησυχεί για το πρόβλημα, αλλά κακά τα ψέματα: ελάχιστα μπορούσε να κάνει εφόσον ανέλαβε πρόσφατα και δεν πρόλαβε καν να διαπραγματευτεί όπως θα έπρεπε λόγω της αιφνίδιας αλλαγής ηγεσίας που υπήρξε στο υπουργείο. Βέβαια, αυτή η εκκρεμότητα προκαλεί έντονη ανασφάλεια σε πολλούς Έλληνες «κόκκινους» δανειολήπτες.
Και αυτό διότι το πολιτικό κενό που υπήρξε και η αδυναμία της κυβέρνησης να το καλύψει οδηγούν σε εξελίξεις. Παρά τις σφοδρές πιέσεις τόσο των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά, η κυβέρνηση τελικά δεν παρείχε την ομπρέλα προστασίας που όφειλε για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, καθώς η όλη διαπραγμάτευση δεν έγινε στην ώρα της και τελικά υπό το βάρος των διαφωνιών με την τρόικα έμεινε πίσω.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η εξέλιξη αποδεικνύει ότι το ΥΠΑΝ όντως κινήθηκε, διαφώνησε και συγκρούστηκε με την τρόικα έστω κι αν οι εξελίξεις και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν σε λύση.
Ποιοι έχουν πρόβλημα
Πάντως αυτή τη στιγμή μείζον φαίνεται να είναι το πρόβλημα για όσους έχουν κατοικίες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, εισοδήματα άνω των 35-000 ευρώ και διατηρούν καταθέσεις 15.000 ευρώ. Οι παραπάνω, βάσει της μεταβατικής διάταξης προστασίας από πλειστηριασμούς του ν.4224 του 2013, θα έχουν προβλήματα εκτός κι αν έχουν προλάβει την ένταξή τους στον σωτήριο -όπως αποδεικνύεται- νόμο Κατσέλη.
Έναν νόμο που δέχτηκε πλήθος επικρίσεων από την κυβέρνηση Σαμαρά και απ’ όλους τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών (στην πρόσφατη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, μάλιστα, τέθηκε όρος εγκατάλειψης των διατάξεων του εν λόγω νόμου για παράλληλη ένταξη στο νέο πλαίσιο), ο οποίος όμως σήμερα έφτασε να αποτελεί την ουσιαστική ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη βλέπει με καλό μάτι αυτόν τον νόμο, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για σειρά εκκρεμών υποθέσεων (άνω των 80.000) στα δικαστήρια της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου η τρόικα αλλά και ο ίδιος ο Χόρστ Ράιχενμπαχ, ως εκπρόσωπος της Τask Force, έχουν ζητήσει την ανατροπή του.
Όμως ακριβώς αυτός είναι που σήμερα παρέχει το μοναδικό μαξιλαράκι ασφαλείας σε χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται σε δυσκολία πληρωμών.
Αντιθέτως, ο περίφημος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών δεν δείχνει να είναι ώριμος και απόλυτα συμβατός με τις ανάγκες των ευρισκόμενων σε πρόβλημα Ελλήνων και περισσότερο κινείται σε εθιμική λογική με τον διαχωρισμό των δανειοληπτών σε συνεργάσιμους ή μη.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πρόβλημα υπάρχει και ως προς τις ονομαζόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», οι οποίες σε μηνιαία βάση φτάνουν στο ύψος μόλις των 1.347 ευρώ.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.