Αγορές όπλων με δάνεια τραπεζικά

Η πληροφορία πως «ο “πυρήνας” του Αμεντί Κουλιμπαλί -ο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων στη Γαλλία, που φέρεται να είχε δραστηριοποιηθεί και στο Βέλγιο- είχε αγοράσει όπλα μέσω τραπεζικού δανείου»,

μου θύμισε το παλαιό μαρξιστικό/επαναστατικό: «Οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε», που αποδίδεται στον Στάλιν.

 

Είναι από τα αποφθέγματα, τα πολλά, που το πάλαι ποτέ, νεαροί αριστεροί, της Νεολαίας Λαμπράκη, μαθαίναμε παπαγαλία, να παραβγαίνουμε μεταξύ μας, προπαντός, όταν στην παρέα βρισκόταν και κανένα κορίτσι! Ούτε θυμάμαι πόσα παρόμοια ρητά και αποφθέγματα «μεγάλων» είχα αποστηθίσει, που, με τα χρόνια, τα ξέχασα το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» του Ρουσό (ουδεμία σχέση με το… ομότιτλο του Α. Παπανδρέου), από το οποίο ζήτημα είναι αν θυμάμαι πια ένα δυο «τσιτάτα», το είχα αποστηθίσει σχεδόν ολόκληρο.
 

Ώρες ώρες, έχω την εντύπωση -να μην πω, τον φόβο- ότι πολλοί από τους νέους -και στα χρόνια της δικής μας νεότητας και αργότερα- που, με ανάλογες διαθέσεις, πέρασαν την εφηβεία τους αποστηθίζοντας «τσιτάτα»… αιώνιας και αμετακίνητης «αλήθειας», έφτασαν -και φτάνουν ακόμα- στην ενηλικίωση αναπαράγοντας τα ίδια «τσιτάτα».

 

Ακόμα και όταν όπλα μέσω τραπεζικών δανείων δεν αγοράζει μόνο ένας πυρήνας τζιχαντιστών στο Βέλγιο πιθανόν αγοράζουν και μαζικές οργανώσεις, όπως π.χ. η ισλαμική Μπόκο Χαράμ που, σχεδόν συγχρόνως με το μακελειό στη «Σαρλί Εμπντό», μακέλεψε περί τους 2.000 αμάχους στη Νιγηρία.
 

Εν τέλει, ένας… αδέσποτος καπιταλισμός -ή όπως και να ονομάσει κανείς το φοβερό, ανελέητο σύστημα εξουσίας όσοι πιστεύουν ακόμα σε «τοξικότητες» και «ταξική πάλη», με γεια τους, με χαρά τους…- μιας ανεξέλεγκτης εμπορίας των πάντων, αγαθών και ανθρώπων, το μόνο που δεν πουλάει, είναι το σκοινί για να τον κρεμάσουμε! Ο φόβος υποτάσσει και την επιθυμία για γνώση…

 

Του Πέτρου Μανταιου από efsyn