Γιατί δεν αναστέλλεται η λειτουργία της «Τειρεσίας ΑΕ»;

Τι θα γίνει επιτέλους με τον Τειρεσία, τον μέγα κατάσκοπο των τραπεζιτών και των λοιπών τοκογλύφων με κρατικό ή μη μανδύα που επιχειρούν μετά το κλέψιμο των ζωών μας να μας αφήσουν ρακένδυτους;

 

Εξαντλήθηκε η υπομονή μας με τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που έχει, χωρίς τη θέλησή μας, αποθηκεύσει όλα τα προσωπικά δεδομένα μας που έχουν σχέση με την οικονομική κατάστασή μας  

 

Ξεχείλισε το ποτήρι με το τελευταίο κρούσμα παρανομίας της «Τειρεσίας ΑΕ» της θυγατρικής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που μοιράζει τα προσωπικά δεδομένα μας, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε όποιον άλλο το ζητήσει και χωρίς φυσικά τη συγκατάθεσή μας.

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε για άλλη μια φορά πρόστιμο 75.000 ευρώ στην εταιρεία επειδή την ενημέρωσε με καθυστέρηση έξι μηνών για την λειτουργία του νέου συστήματος παροχής πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς προς διαπίστωση της πιστοληπτικής ικανότητας πάσης φύσεως επιχειρήσεων με την ονομασία «Τειρεσίας Σύστημα Ελέγχου Κινδύνων» (ΤΣΕΚ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της Αρχής ο «Τειρεσίας» έθεσε σε εφαρμογή το νέο σύστημα παροχής πληροφοριών ΤΣΕΚ τον Ιούνιο του 2013, χωρίς να έχει λάβει προηγούμενα την απαιτούμενη άδεια.

Στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει ότι ο «Τειρεσίας» πλέον του ότι ενημέρωσε την Αρχή με καθυστέρηση την λειτουργία του ΤΣΕΚ, δεν ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο(Ν. 2472/1997), για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο «Τειρεσίας» σε σχετικό έγγραφό του προς την Αρχή αναφέρει ότι η ενημέρωση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, γινόταν «μέσω του επιτηδευματία-αποδέκτη». Δηλαδή, ο «Τειρεσίας» «μεταφέρει ουσιαστικά τη δική του υποχρέωση στον εκάστοτε αποδέκτη δεδομένων», προσθέτει η Αρχή.

Η Αρχή αναφέρει ότι ο «Τειρεσίας» με την λειτουργία του ΤΣΕΚ δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση ενημέρωσης του ενδιαφερομένου που έχει από την νομοθεσία πριν την διαβίβαση των δεδομένων στον αποδέκτη.
 

Το πρόστιμο των 75.000 ευρώ δεν αρκεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Τειρεσίας ΑΕ» διακινεί προσωπικά δεδομένα πολιτών μαζικά παράνομα και καταχρηστικά. Με τη λειτουργία της επί όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρία έχει υποκλέψει παράνομα τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών, παραβιάζοντας το Σύνταγμα της Ελλάδος και την κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Οι δικαστικές αποφάσεις περί των παράνομων, καταχρηστικών και άκυρων μεθόδων υποκλοπής και διανομής των προσωπικών δεδομένων των πολιτών σε βάρος της εταιρίας δεν ωφέλησαν ουσιαστικά όλους εμάς που έχουμε πέσει θύματα υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων μας για εμπορικούς και ίσως όχι μόνο σκοπούς.

 

 

Σωρεία παραβιάσεων Συντάγματος και κοινοτικού δικαίου

 

Το ερώτημα του προέδρου του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, είναι για ποιο λόγο μετά από όλα όσα έχει διαπράξει η «Τειρεσίας ΑΕ», αφού εξακολουθεί καθημερινά να παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδος, και το κοινοτικό δίκαιο.

Γιατί δεν δημοσιεύεται το καταστατικό λειτουργίας της εταιρίας για να γνωρίζει κάθε πολίτης πώς, γιατί και από ποιους υποκλέπτονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του και δεν αναφερόμαστε απλά σε ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις κατοικίας αλλά σε αναλυτικό «περιουσιολόγιο».

 

Το γνωρίζατε ότι κάθε φορά που κάποιος υπογράφει δανειακή σύμβαση με τράπεζα επιτρέπει χωρίς να το γνωρίζει, αφού αναφέρεται στα ψιλά γράμματα των όρων των συμβάσεων, ότι επιτρέπει στην «Τειρεσίας ΑΕ» να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του και να τα διαχειρίζεται όπως θέλει. Αυτό φυσικά είναι παράνομο γιατί κανείς δεν μας ενημερώνει ότι τα στοιχεία μας διατίθενται φόρα παρτίδα μέσω μιας εταιρίας των τραπεζών σε όποια άλλη εταιρία επιθυμεί.

 

Ο νέος δανειολήπτης υποχρεούται, όταν υπογράφει δάνειο με την τράπεζα, να αποδεχτεί τη συλλογή, διαχείριση, και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του. Πρόκειται για παραβίαση της διάταξης του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος που καθιερώνει την ατομική ελευθερία, όψη της οποίας αποτελεί και η ευχέρεια του καθενός να επιλέγει ελεύθερα τη διαμόρφωση του περιεχομένου και των όρων της σύμβασης, βάσει της οποίας επιθυμεί να δεσμευτεί. Η προσθήκη του όρου αυτού μπήκε στην τραπεζίτικη λογική του «πάρ’ το ή άφησέ το» δίχως καν την έστω και αντισυνταγματική δυνατότητα επιλογής και συναινέσεως του δανειολήπτη περί επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων του. 

 

Γιατί οι «300» της Βουλής δεν ενώνονται για να βάλουν λουκέτο στο έκτρωμα του Μεγάλου Αδελφού που λειτουργεί για λογαριασμό των τραπεζών και των μεγαλοεταιριών;

 

Γιατί πρέπει μόνο οι πολίτες να σέβονται το νόμο και οι τράπεζες να μην τον σέβονται ποτέ;

 

Ποιοι ευθύνονται για όλες αυτές τις παρανομίες και γιατί δεν δικάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ;

 

Μήπως η λύση είναι να ξεκινήσουμε σωρηδόν τις μηνύσεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παράνομη υποκλοπή, διαχείριση, επεξεργασία και μεταφορά των προσωπικών δεδομένων μας από την «Τειρεσίας ΑΕ»;

 

danioliptes.gr