Την εγκατάλειψη των πολιτικών της μονομερούς λιτότητας, με παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών, ζητούν τα Ευρωπαϊκά Χριστιανοδημοκρατικά Συνδικάτα (EUCDW), τα οποία τάσσονται υπέρ της αντικατάστασης της τρόικας στην Ελλάδα από έναν άλλο μηχανισμό ο οποίος θα πρέπει να αναζητηθεί.
Στο κείμενο-απόφασης, που ενέκρινε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της EUCDW, έπειτα από εισήγηση της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης (ΔΑΚΕ), σημειώνεται ότι η πολιτική της διατήρησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της μη δημιουργίας ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων, τα οποία να οδηγούν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
«Μόνο με τη λιτότητα τα κράτη δεν μπορούν να βγουν από την κρίση» αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων, Elmar Brok.
«Προκειμένου να αποφύγουμε τη μετακύλιση του βάρους των χρεών στις επόμενες γενιές», συνεχίζει ο κ. Brok, «και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους, που πλήττονται περισσότερο, πρέπει να βασισθούμε σε τρεις αρχές: Τη δημοσιονομική αλληλεγγύη, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη». Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη σταθερότητα, αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει ότι οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται από τα κράτη αλλά από τις επιχειρήσεις.
Συνεχίζοντας ο κ. Brok σημειώνει τη σημασία του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ των 300 δισ. για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τονίζει ότι «τα κράτη πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις».
Ευ. Στυλιανίδης: Η Γερμανία έχασε πολύτιμο χρόνο
«Η Γερμανία δεν συνειδητοποίησε από την αρχή τον ηγετικό της ρόλο και αντέδρασε αμήχανα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο» επισήμανε κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση, ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι η Γερμανία άνοιξε με ευκολία την πόρτα της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ απέφυγε να ενεργοποιήσει το σχέδιο του τότε προέδρου της Deutsce Bank, Josef Ackerman και καθυστέρησε να ενεργοποιήσει την Αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ έχασε με 8,5 μονάδες διαφορά διότι απομακρύνθηκε από τον αξιακό άξονα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και αποξενώθηκε από παραδοσιακές αλλά και νέες παροδιασκές της συμμαχίες. Η αντικατάσταση της “ήπιας προσαρμογής” του Κώστα Καραμανλή με το “δόγμα του σοκ” του Αντώνη Σαμαρά έφερε τη ΝΔ αντιμέτωπη με την κοινωνία και επιβεβαίωσε την άποψη ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτύχει όταν έχει την κοινωνία απέναντι».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε θεαματικά τις δημόσιες δαπάνες και τον πληθωρισμό, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, επιβράδυνε την ύφεση και βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Γ. Παναγόπουλος: Χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη
Τη συγκρότηση μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας κατά της λιτότητας, πρότεινε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε τις πολιτικές που ασκούνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων «ασπιρίνες».
Ν. Κιουτσούκης: Λανθασμένη η συνταγή που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα
«Στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της τρόικας και των αποφάσεών της» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης και χαρακτήρισε «λανθασμένη» τη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. «Αυτή η συνταγή που μας επιβάλλεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνουμε στην Ευρώπη, καταπατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παραβιάζει το κοινωνικό μοντέλο και το ελληνικό Σύνταγμα, υπονομεύει κάθε προοπτική επίτευξης των στόχων της στρατηγικής “Ευρωπαϊκή Ένωση 2020” και είναι αντίθετη με το πνεύμα της Λισαβόνας» υποστήριξε ο κ. Κιουτσούκης.
«Πόσο κοινωνικά ανεκτό μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας που δεν συνοδεύεται από ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας;» αναρωτήθηκε ο πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Πουπάκης. Ο κ. Πουπάκης πρόσθεσε ότι «δεν αμφισβητείται από κανέναν η αναγκαιότητα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, επιβάλλεται, όμως, η κοινωνία να βγει από το στόχαστρο».
«Πόσο, όμως, κοινωνικά βιώσιμη μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση όταν αυτή πραγματοποιείται μόνο στο σκέλος των μισθών;» συνέχισε και υπογράμμισε ότι πραγματική διαρθρωτική αλλαγή θα ήταν η καταπολέμηση των μονοπωλίων, των ολιγοπωλίων και των καρτέλ που διατηρούν τις τιμές των προϊόντων σε υψηλά επίπεδα παρά τη ραγδαία μείωση μισθών και συντάξεων.
Η προσκείμενη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ένωση Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων, είναι η δεύτερη μετά τους Σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστική οργάνωση στην Ευρώπη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συνέρχεται πέντε φορές τον χρόνο. Η συνάντηση της Αθήνας ήταν η πρώτη του 2015.
ΑΜΠΕ από naftemporiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.