Κοντά στη λύση του γρίφου που ονομάζεται «άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» φαίνεται πως βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, κλπ.).

Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr φαίνεται πως θα περάσει από ένα δρόμο που θα ικανοποιήσει όλους τους παραπάνω. Και αυτό γιατί αφενός θα  επαναφέρει «άμεσα», δηλαδή εντός του 2015 τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θα τον μειώσει (πχ από τα 751 στα 680 ή και παρακάτω) πιθανότατα αμέσως … μετά με την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ικανοποιώντας τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Πως θα γίνει αυτό; Η κατάργηση όλης της «μνημονιακής» εργασιακής νομοθεσίας για τις συλλογικές συμβάσεις θα φέρει αυτόματα σε ισχύ την 6μηνη μετενέργεια της παλιάς ΕΓΣΣΕ που προέβλεπε κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Ταυτόχρονα, όμως, θα επαναφέρει την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ανοίγοντας πιθανότατα το δρόμο για την καταγγελία της παλιάς ΕΓΣΣΕ πχ από τη ΓΣΕΒΕΕ (η οποία διαφωνεί με την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ) και την υπογραφή μίας άλλης  ΕΓΣΣΕ πιο κοντά στα πλαίσια εκείνης  που ζητάνε οι οργανώσεις των μικρομεσαίων, δηλαδή μίας σταδιακής, σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Που βρισκόμαστε, όμως, ακριβώς σήμερα; Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, πλην του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα  καθόλου επί του θέματος, έχουν συμφωνήσει μόνο σε ένα θέμα γύρω από το γρίφο του νέου κατώτατου μισθού: Στην κατάργηση με νόμο της διαφοράς μεταξύ του κατώτατου μισθού με τον οποίο πληρώνονται οι νέοι έως 25 ετών (511 ευρώ) και εκείνου με τον οποίο πληρώνονται όσοι είναι πάνω από 25 ετών (586 ευρώ).

Τρεις  κυβερνητικές  «γραμμές» σε … τρεις μέρες
Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μαζί με την επαναφορά του ενιαίου, για όλες τις ηλικίες εργαζομένων, κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά έως το 2016 (και όχι «άμεσα» όπως αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ).

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη μία ημέρα μετά τον Πρωθυπουργό (Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου) πως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ «μπορεί να γίνει στα τέλη του 2015» και πως η κυβέρνηση θέλει «παράλληλα να μπουν σε εφαρμογή μια σειρά άλλα μέτρα, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που θα αναλάβουν το κόστος υλοποίησης αυτού του μέτρου» (σ.σ. ρυθμίσεις οφειλών προς ταμεία, εφορία κλπ.)

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, ο Π. Σκουρλέτης δεν ανέφερε τίποτα όσον αφορά το χρόνο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η ΕΣΕΕ έχουν διαφωνήσει με την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% φέτος (από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ), προκρίνοντας τη σταδιακή μετάβαση σ’ αυτό το ύψος σε δύο ή ακόμα και τρία χρόνια.

Αναζητείται μία  «μέση λύση»
Η διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ που υποστηρίζουν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από την μια μεριά και της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που υποστηρίζουν τη επαναφορά αυτή σταδιακά, δηλαδή μέχρι το 2016 ή το 2017 εκτιμάται, από παράγοντες που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση Σκουρλέτη – Καββαθά (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τον εξής τρόπο :

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταργήσει με την έκτη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Φεβρουάριος 2012) με την οποία επιβλήθηκε η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών), το νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση και όχι οι κοινωνικοί εταίροι θα καθόριζε το μισθό αυτό από την 1η Ιανουαρίου του 2017  (ν.4093/2012), αλλά και περιοριζόταν η μετενέργεια ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στους 3 αντί των 6 μηνών.

Με την κατάργηση των παραπάνω νόμων –η οποία έχει προσδιοριστεί χρονικά από το υπ. Εργασίας εντός των επομένων μηνών- θα ξεκινούσε αν μη τι άλλο η 6μηνη μετενέργεια της  προηγούμενης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία είχε υπογραφεί στις 15 Ιουλίου του 2010 και έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012,  προέβλεπε κατώτατο μισθό 751 ευρώ, αλλά «έσπασε» από την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το Φεβρουάριο του 2012.

Ο μόνος τρόπος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για να μην ξεκινούσε στα μετενέργεια της παλιάς ΕΓΣΣΕ, η οποία θα έκανε υποχρεωτική την άμεση επαναφορά του μισθού των 751 ευρώ είναι η «καταγγελία» της από έναν από τους κοινωνικούς εταίρους και, συγκεκριμένα, από τη ΓΣΕΒΕΕ ή την ΕΣΕΕ οι οποίες υποστηρίζουν τη σταδιακή, σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2012. Είναι γι΄ αυτό που κύκλοι της ΓΣΕΕ υποστηρίζουν ότι πρέπει με νόμο να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και, έπειτα, να ξεκινήσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις…

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση που καταγγέλονταν η παλιά ΕΓΣΣΕ, θα ξεκινούσε «εκ του μηδενός» η διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά η «καυτά πατάτα» δεν θα βρισκόταν στην κυβέρνηση αλλά στους κοινωνικούς εταίρους.

Έτσι η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν συνεπής σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της περί «άμεσης επαναφοράς» του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και, ταυτόχρονα, δεν θα παραβίαζε την άλλη προεκλογική και προγραμματική δέσμευση της περί επαναφοράς της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων (μέσω της επιβολής του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ με ένα άλλο νόμο ή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου)  όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αν και σε αντίθετη φορά.

Ταυτόχρονα, οι ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ δεν υπέγραφαν μία ΕΓΣΣΕ η οποία δεν θα ήταν ανεχτή από τα μέλη τους.

 

Του Δημήτρη Κατσαγάνη από capital

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.