Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η Κυβέρνηση… έπεσε απ’ την Ακρόπολη και σώθηκε, το πρόγραμμά της όμως, όχι.

 

Οι μη μονομερείς κινήσεις τις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα να αποφύγει, για το επόμενο τουλάχιστον τετράμηνο (και βλέπουμε) είναι προφανές ότι στην καλύτερη περίπτωση θα επιμερίσει τις εξαγγελίες του προγράμματός της σε χρονικές φάσεις: Σε λίγο, κάποτε, ποτέ.

Το μόνο βέβαιον πάντως είναι ότι αυτό το οποίο διακήρυττε από βήματος Βουλής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται», ανατράπηκε από την ουσία της συμφωνίας στην οποία δεσμεύτηκε το Μαξίμου, δια του υπουργού Οικονομικών της, Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να διευκρινίσει πως ως μονομερείς ενέργειες λογίζονται από αμφότερες τις πλευρές, ήτοι Κυβέρνηση και Εταίρους, αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, απαιτούν δηλαδή χρήμα, ανατρέπονται κατά πως φαίνεται από τις παραδοχές και τις πρώτες –μετά τη συμφωνία- δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Mega) ανέφερε χαρακτηριστικά αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών: «Θέλουμε να έρθει το συντομότερο δυνατό. Όχι απλά στο πρώτο τετράμηνο, αν είναι δυνατόν μέσα στον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, μόλις το απόγευμα της Τρίτης, είχε προαναγγείλει την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για το πρωί της Πέμπτης και μάλιστα …με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μέρος δεύτερον: Κερδίσαμε χρόνο

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup, ήταν διθυραμβική: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, μνημόνια τέλος, έξω η τρόικα.

Στο επικοινωνιακό σκέλος επικράτησε –ευλόγως- το σάλπισμα της νίκης για τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που είχαν ουκ ολίγα στοιχεία γκραν γκινιόλ.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν –ομοίως ευλόγως- την ευελιξία που κατόρθωσε να αποσπάσει η χώρα από τους πιστωτές της σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και τούτο, διότι στην πραγματικότητα, από το ποσοστό αυτό εξαρτάται και το ύψος από όπου θα πέσει ο «πέλεκυς» των μέτρων. Αμελητέο, ουδόλως.

Κατά τα λοιπά, αξιοσημείωτη και διπλής ανάγνωσης είναι η πρόσκληση που απηύθυνε ο Γιάνης Βαρουφάκης στα άλλα κόμματα να συνδράμουν με προτάσεις τους την κυβερνητική προσπάθεια

1) Αποτελεί γνήσιο άνοιγμα σε συναίνεση;

2) Πρόκειται περί απόπειρα διάχυσης της ευθύνης για όσα (ουχί και τόσο… αντιμνημονιακά ενδεχομένως) ακολουθήσουν; ή υποκρύπτει αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν οι αντιδράσεις που ταλανίζουν εσωτερικά το ΣΥΡΙΖΑ από τις αντιμνημονιακές του δυνάμεις;

Αντιδράσεις

Στο πεδίον τούτο, το τρίτο, η απειλή κατά ορισμένους είναι …ασύμμετρη. Πράγματι η κριτική που ασκείται από ευρείες δυνάμεις εντός του κυβερνώντος κόμματος για τον «έντιμο συμβιβασμό» που επιχειρήθηκε, δεν είναι ούτε μεμονωμένα περιστατικά, ούτε ήσσονος πολιτικής σημασίας. Ενδεχομένως μάλιστα να κυοφορούν και νέο ανακάτεμα στην τράπουλα του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, δια αποχωρήσεων, ανεξαρτητοποιήσεων και …αυτονομήσεων, από τους διαφωνούντες.

Κατά άλλους, οι γκρίνιες της Αριστερής Πτέρυγας, δεν πρόκειται να σταματήσουν μεν αλλά θα είναι εντελώς περιορισμένης και διαχειρίσιμης έκτασης.

Στο μεταξύ, το απόγευμα στις 17.00 συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, στον απόηχο του Eurogroup και εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, της Δευτέρας.

Στελέχη πάντως των ριζοσπαστών, αφήνουν προς ώρας, όλα τα ενδεχόμενα, ανοιχτά.

 

Της Νίκης Ζορμπά από capital