Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker –εν μέρει – κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αναμένεται η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπ. Εργασίας,
Πάνου Σκουρλέτη και της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ υπό τον Γιάννη Παναγόπουλο στις 2.30 μμ (εφόσον αυτή δεν αναβληθεί λόγω σύγκλησης κεντρικών κυβερνητικών και κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ).
Νωρίτερα, στις 13:00 είναι κανονικά προγραμματισμένη συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με την ελληνική αντιπροσωπεία του ΙLO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), του οποίου έχει ζητήσει τη συνδρομή η ελληνική πλευρά στην όλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το εργασιακό με βάσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης (σ.σ. επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ΟΜΕΔ).
Μιλώντας στο μεγαλύτερο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Juncker δήλωσε επακριβώς πως «δεν είναι από εκείνους που υποστηρίζουν την μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά θα πρέπει κανείς να ξέρει πως έχει το ζήτημα. Αν η Ελλάδα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τότε θα υπάρξουν έξι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό και οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν το πρόγραμμα της Ελλάδας. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κ. Τσίπρα και τους συναδέλφους του πως αυτό δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Ο κατώτατος μισθός θα είναι υψηλότερος από ο,τι είναι στην Ισπανία ή τη Σλοβακία».
Από κύκλους του Υπ. Εργασίας αναφέρεται στο Capital.gr πως ο Juncker στη συνέντευξή του στο Wirtschaftswoche δεν τάχθηκε «γενικά» κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, ούτε το έθεσε σαν «προαπαιτούμενο» της όποιας συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – Eurogroup – ΔΝΤ που αναμένεται τα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα.
Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιμένει να αποσυνδέει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να πραγματοποιήσει κατά την τετράμηνη παράταση η οποία καταρχάς συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες μεταξύ του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, του Eurogroup και του ΔΝΤ και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η αποσύνδεση την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση έχει μία «χρονική» και μία «ουσιαστική» διάσταση, επισημαίνουν από το Υπ. Εργασίας. Συγκεκριμένα:
1. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί αρχές του 2016 και όχι έως τα τέλη Ιουνίου του 2015.
Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε μιλήσει για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το 2016, ενώ ο κ. Σκουρλέτης δεν έχει αποκλείσει να γίνει κάτι τέτοιο προς το τέλος του 2015 και όχι στο επόμενο τετράμηνο. Έτσι, σημειώνουν από το Υπ. Εργασίας στενοί συνεργάτες του κ. Σκουρλέτη, η χρονική στιγμή όπου θα επανέλθει ο κατώτατους μισθός στα 751 ευρώ (τέλη 2015-αρχές 2016) δεν ανήκει στο χρονικό διάστημα της παράτασης (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2015) της σύμβασης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
2. H κυβέρνηση δεν θα αυξήσει η ίδια τον κατώτατο μισθό, αλλά θα … καταργήσει τη μείωση του.
Ποια είναι η «ουσιαστική» διάσταση της αποσύνδεσης της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας – Eurogroup – ΔΝΤ; Πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει –μέχρι τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου – μόνο την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ από τα 751 ευρώ και όχι να αυξήσει με κάποια άλλη ΠΥΣ ή νόμο τον κατώτατο μισθό, υπενθυμίζουν στενοί συνεργάτες του Π. Σκουρλέτη. Το ύψος του κατώτατου μισθού θα τον καθορίσουν με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τους οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) και όχι το υπουργικό συμβούλιο ή το κοινοβούλιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Συνεπώς δεν μπορεί η ευρωζώνη ή το ΔΝΤ να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι προτείνει σαν μέτρο την αύξηση του κατώτατου μισθού, επιμένουν οι ίδιες πηγές.
Εκείνο που θα επιχειρήσει να κάνει το Υπ. Εργασίας πριν την όποια υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο προκειμένου να πέσει στα «μαλακά» μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού (πχ ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων προς τα ταμεία, εφορία, τράπεζες αλλά και αυστηρός έλεγχος κατά αδήλωτης εργασίας κλπ.) χωρίς να επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη από capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.