Γιατροί εξακολουθούν να παίρνουν φακελάκια, δικηγόροι απέκτησαν αμύθητες περιουσίες εκβιάζοντας ως επικεφαλείς εισπρακτικών εταιριών υπερχρεωμένους δανειολήπτες και πελάτες εταιριών και πολιτικοί και τραπεζίτες θησαύρισαν, παίζοντας στα ζάρια τα λεφτά των φορολογούμενων, των μικροομολογιούχων και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων και τις συντάξεις των μικροσυνταξιούχων.
Κάπως έτσι, λειτουργεί το σύστημα των μπαταχτσήδων στην Ελλάδα. Ολα μαύρα, κι όλα υπογείως από θαλασσοδάνεια μέχρι μίζες.
Το κράτος, χρόνια τώρα, γνωρίζει για όλα αυτά αλλά δεν πράττει τίποτα διότι η διαφθορά κυριαρχεί από τα πιο χαμηλά μέχρι τα ανώτατα επίπεδά του. Παράλληλα, οι υπερδανεισμοί των παρελθόντων ετών συνοδεύονται από τις υπερχρεώσεις του σήμερα και το γαϊτανάκι της τοκογλυφικής παράνοιας μπερδεύεται διαρκώς με την εμπλοκή ολοένα και περισσότερων θαλασσοδανειζόμενων και λοιπών δραστών οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του ελληνικού λαού, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήδη έχουν κρύψει τη λεία σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπως π.χ. στα νησιά Κέιμαν και σε εταιρίες φαντάσματα που αντί να τεθούν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης εξαγοράζουν συστημικές τράπεζες.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος δεν μπορεί να υποδείξει ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες αλλά μπορεί να υποδείξει εύκολα ότι οι μπαταχτσήδες δεν πληρώνουν στην εφορία και αυτό το πέτυχαν ασκώντας πίεση και δωροδοκώντας για να περάσουν μέτρα που ευνοούν τους μπαταχτσήδες και αναγκάζουν τους φτωχότερους και μεσαίας οικονομικής κατάστασης πολίτες να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους και υπερτοκογλυφικά τραπεζικά δάνεια.
Αντί η κυβέρνηση να τελειώνει με αυτή τη στρέβλωση και να αναγκάσει τους έχοντες και παρανόμως μάλιστα έχοντες να πληρώνουν, την οξύνει με τα μέτρα που λαμβάνει για τα κόκκινα δανεια και τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επιμένει ότι η κυβέρνηση θα καταδιώξει τους μπαταχτσήδες, διότι κρύβουν θησαυρό.
Εως ότου βγουν στο φως οι κρυμμένοι θησαυροί των ολιγαρχών, το περιοδικό Slate των ΗΠΑ, αποκαλύπτει τους… φτωχότερους ίσως φοροφυγάδες αυτού του κόσμου. Οι οποίοι είναι Έλληνες, ελεύθεροι επαγγελματίες της ανώτερης μεσαίας τάξης και πληρώνουν κάθε μήνα – συστηματικά και αδιαλείπτως – σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια περισσότερα χρήματα απ’ όσα, επισήμως τουλάχιστον, εισπράττουν.
Τα στοιχεία του Slate βασίζονται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο του 2012 και αποδεικνύουν το αυτονόητο: Ότι ουδείς μπορεί να αποπληρώνει κάθε μήνα δόσεις δανείων που είναι υψηλότερες από τα δηλωμένα εισοδήματά του, εκτός εάν είναι… Έλληνας και φοροφυγάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 82% του μηνιαίου εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση χρεών – είτε πιστωτικών καρτών, είτε στεγαστικών δανείων, είτε άλλων. Κι αυτό τη στιγμή που η πάγια πρακτική στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό στερέωμα (από την Ελλάδα έως τις ΗΠΑ) λέει ότι οι πιστωτές δεν χορηγούν ποτέ δάνεια στα οποία οι μηνιαίες καταβολές δόσεων ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.
Στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο ωστόσο – σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ του περιοδικού – οι περισσότερες τράπεζες εφαρμόζουν άλλη πρακτική: Έχουν βρει φόρμουλες υπολογισμού που τους επιτρέπουν να μετατρέπουν το δηλωμένο επίσημο εισόδημα των πελατών τους σε εκτιμώμενο πραγματικό εισόδημα και με βάση αυτό να χορηγούν τα δάνειά τους. Κοινώς, οι τράπεζες γνωρίζουν ποια είναι η έκταση της… φοροδιαφυγής για κάθε πελάτη τους. Και κάπως έτσι, τουλάχιστον τέσσερις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα – δικηγόροι, γιατροί, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές – πληρώνουν κάθε μήνα πάνω από το… 100% του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία για να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια.
Για του λόγου το αληθές το Slate παραθέτει και τους σχετικούς πίνακες και καλεί τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να στρέψει προς τα εκεί τα πυρά του.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο και η ανάλυση του Slate ξαναφέρνουν στην επιφάνεια μια συζήτηση που πολλές φορές άνοιξε, αλλά ποτέ δεν έκλεισε για το ελληνικό φορολογικό σύστημα: Γιατί δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή με τεκμήριο τις δαπάνες των πιστωτικών καρτών – έναν εισοδηματικό «καθρέφτη» που ποτέ δεν ψεύδεται;
Η απάντηση ίσως αξίζει από… 5 έως 7 δις ευρώ. Όσο ακριβώς υπολογίζεται και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας έως τον Ιούνιο. Και μέχρι να δοθεί, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πίνακας – καθρέφτης της φοροδιαφυγής του Πανεπιστημίου του Σικάγο:
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.