Κομισιόν: Επιδείνωση στη δημόσια υγεία; Ε, και;

Τον Πόντιο Πιλάτο υποδύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της σε ερώτηση Ελληνα ευρωβουλευτή για τη δραματική επιδείνωση της δημόσιας υγείας και της αλματώδους αύξησης των θανάτων στην Ελλάδα, αποσιωπώντας τις ευθύνες της ως μέλος της τρόικα.

 
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου, και της απάντησης:
 
Το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προστατεύει το δικαίωμα στην υγεία, ενώ το άρθρο 7 παρ. 1 εδ. ε΄ του κανονισμού 472/2013 επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό του δικαιώματος στην υγεία κατά το σχεδιασμό της μακροοικονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, η τρόικα, στην οποία μετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβάλλει στην Ελλάδα πολιτικές που κατεδαφίζουν τη δημόσια υγεία και οδηγούν σε διαρκή αύξηση του αριθμού των θανάτων κάθε χρόνο (από 108.316 το 2009 στους 116.670 το 2012)[1]. Ειδικότερα, οι γιατροί που συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία δεν αντικαθίστανται με νέους διορισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση  των νοσοκομείων και να καθίσταται προβληματική έως αδύνατη η λειτουργία τους[2].
Το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα ήταν 7% το 2009 (χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που βρισκόταν στο 7,5% το έτος εκείνο) και μειώθηκε στο 6,2% το 2012, ενώ ειδικότερα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δισ. ευρώ το 2009 στα μόλις 2 δισ. ευρώ το 2014, ή 183 ευρώ κατά κεφαλή, έναντι του μέσου όρου των 322 ευρώ των χωρών του ΟΟΣΑ[3].
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Πότε προτίθεται να σταματήσει να παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία;
 
 
Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής (20.2.2015)
 
Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρόθεση του ελληνικού Υπουργείου Υγείας να αναδιαρθρώσει ριζικά το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, αλλά και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας προτείνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς του συστήματος υγείας.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 168 της ΣΛΕΕ[4], η Ένωση σέβεται τις αρμοδιότητες των κρατών μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, καθώς και την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης. Συνεπώς, επαφίεται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους πληθυσμούς τους. Η αρχή αυτή επιβεβαιώνεται, επίσης, από το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων[5], όπου αναφέρεται ότι τα δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης διέπονται από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.
 
Η Επιτροπή παρακολουθεί σε τακτική βάση τους δείκτες της κατάστασης της δημόσιας υγείας και, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την Eurostat και τον ΠΟΥ, δεν παρατηρεί αύξηση της συνολικής θνησιμότητας σε βάθος χρόνου, ούτε σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του πληθυσμού με βάση την ηλικία και το φύλο. 
 
Τούτου λεχθέντος, η Επιτροπή έθεσε και θα συνεχίσει να θέτει θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα, καθώς και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εντός των ορίων της εντολής της. Στο πλαίσιο αυτό θα λάβουμε δεόντως υπόψη τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ερώτηση του κ. βουλευτή.

 

danioliptes.gr