Το πρώτο στάδιο είναι να παραδεχθείς το πρόβλημα. Το επόμενο στάδιο είναι να βρεις λύσεις για την αντιμετώπισή του. Τόσο απλά θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Να όμως που δεν είναι, όταν το πρόβλημα είναι το ελληνικό χρέος και η βιωσιμότητά του.

 

Ολες οι πλευρές -και ειδικότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραδέχονται ότι το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο επαχθές, που απέχει μακράν από εκείνα τα επίπεδα που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ως βιώσιμο.

 

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει και η τελευταία ανάλυση των θεσμών, που εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς για τη βιωσιμότητά του και θεωρούν αναπόφευκτη τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνσή του.

 

Οι προβλέψεις των θεσμών είναι ιδιαίτερα ζοφερές στην τελευταία ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία συνετάχθη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τραγική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών μετά την επιβολή των capital controls και τις προβλέψεις ότι ο «εφιάλτης» της ύφεσης θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά και την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την ανάλυση, το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 201% του ΑΕΠ το 2016, για να υποχωρήσει στο 175% το 2020.

 

Ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει στο ακέραιο τις προϋποθέσεις του προγράμματος στήριξης και καταφέρει να συγκεντρώσει τα προσδοκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, το ελληνικό χρέος αναμένεται να παραμείνει στο 159,7% το 2022, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο, ενώ απέχει σημαντικά από τον στόχο 110% που είχε θέσει το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Η ιστορία των ελληνικών μνημονίων έχει δείξει ότι οι προβλέψεις είναι συνήθως υπερβολικά αισιόδοξες εν συγκρίσει με την πραγματικότητα. Η επιβολή νέων, σκληρών μέτρων λιτότητας και η «φορο-καταιγίδα» που προβλέπει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα προοιωνίζονται ακόμη πιο βαθιά ύφεση, την ώρα που η «σκιά» των πρόωρων εκλογών εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ομαλή επάνοδο της χώρας για χρηματοδότηση από τις αγορές.

 

«Θέλουμε να δούμε φως στο τούνελ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στην ίδια όμως συνέντευξη η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη περνάει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις.

 

Το Βερολίνο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συνεχίσει χωρίς πρωτοβουλίες εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Και ίσως τότε να δοθεί επιτέλους μια και καλή λύση στο ελληνικό πρόβλημα.  

 

Της Αγγελικής Κοτσοβού από Naftemporiki

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.