Πέρσι καταργούσε το μνημόνιο, φέτος το υπερασπίζεται.

 

«Θα τηρήσουμε τη συμφωνία που φέραμε» είπε χθες ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 80ή ΔΕΘ. Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας πως αν επανεκλεγεί τότε θα τηρήσει πιστά το Μνημόνιο που υπέγραψε, αν και ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι θα έχει περιθώρια ελιγμών. Ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές απάντησε: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί μου». 
 

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διατηρήσει τις γέφυρες με τους ΑΝ.ΕΛ. καλοπιάνοντας τον Πάνο Καμμένο, να αποδομήσει τη Λαϊκή Ενότητα, επιτέθηκε στη Ν.Δ. και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χαρακτήρισε «λαϊκιστή χειρότερο από τη Χρυσή Αυγή» τον Σταύρο Θεοδωράκη και προσπάθησε να κρατήσει ανοικτή την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, αλλά του «καλού» ΠΑΣΟΚ, δηλαδή όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά εκείνο που δεν έχει καμία σχέση με τον Βενιζέλο. 
 

Δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Για το ενδεχόμενο να γίνει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, απάντησε ότι «όποιος έρθει πρώτος στις εκλογές θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση» και έκανε λόγο για «τεχνητό δίλημμα». Χαρακτήρισε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. «δυο δυνάμεις πολιτικές που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα». Οσοι μπαίνουν στις λίστες δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής και τις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, δικαιολογώντας πάντως κάποιους που ψήφισαν «παρών» στις κρίσιμες ψηφοφορίες και παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι εκείνους που είχαν έτοιμο άλλο κόμμα. «Υπήρχε ένα άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα, που ήταν έτοιμο εφόσον υπήρχε συμφωνία να διαφοροποιηθεί. Θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε συμφωνία. Σεβόμαστε τις απόψεις κάθε βουλευτή, αλλά υπάρχουν και όρια. Οι αποφάσεις μας είναι συλλογικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ενιαίο κόμμα», δήλωσε.
 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολλές φορές στο στόχαστρό του τη Λαϊκή Ενότητα, χωρίς μάλιστα να την κατονομάσει. «Η προοπτική της εξουσίας ενώνει κόμματα όπως η Ν.Δ., αντιθέτως στην Αριστερά προκαλεί σε ορισμένους αναφυλαξία…», είπε.
 

Πανηγύρισε για τη σωτηρία των τραπεζών, οι οποίες όπως είπε… βρέθηκαν (από μόνες τους;;;) σε δύσκολη θέση.

«Εμείς τις σώσαμε. Το σχέδιο προσωρινής εξόδου από το ευρώ περιείχε την κατάρρευση, αν όχι του συνόλου, μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος. Ξέραμε στη διαπραγμάτευση ότι υπήρχε η πιθανότητα να χάσουμε τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε Τουρκία και Βαλκάνια και το αποφύγαμε», είπε. Ισχυρίστηκε ότι έκανε αυτοκριτική και με ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό. «Να με κρίνει ο κόσμος λαμβάνοντας ως δείγμα γραφής όσα κάναμε μέχρι σήμερα. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας, αλλά είμαστε υπερήφανοι για τις επιλογές μας», σημείωσε, προσθέτοντας «τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».
 

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στη «συγγνώμη» που ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε στον κ. Τσίπρα και στη δυνατότητα να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. «Καλή η συγγνώμη, αλλά θα έπρεπε ο κ. Μεϊμαράκης να ζητήσει συγγνώμη όχι από εμένα, αλλά για όσα φόρτωσε το κόμμα του επί δυόμισι χρόνια στον ελληνικό λαό και τη χώρα. Να ζητήσει συγγνώμη που δεν διαπραγματεύτηκε το κόμμα του, όταν κυβέρνησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Και να ζητήσει συγγνώμη, που όταν διαπραγματευόμασταν σκληρά, μας εγκαλούσε το κόμμα του. Ισως να έπρεπε να απαντήσει αν με κοροϊδεύει ή όχι. Με κάποιον που τον χαρακτηρίζει έτσι είναι δύσκολο να ζητά συνεργασία. Εμείς ζητούμε ισχυρή εντολή για να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε τον προηγούμενο Γενάρη. Για να μην είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια σύντομη παρένθεση», είπε ο κ. Τσίπρας.
 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. μαζί με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Για τη συμφωνία με τους εταίρους δήλωσε απερίφραστα ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα την τηρήσει, αλλά θα δώσει τη μάχη για να τη βελτιώσει, καθώς υπάρχει τέτοιο περιθώριο. «Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση», υπογράμμισε.
 

Για τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές τόνισε ότι «αυτό είναι πλεονέκτημα, επειδή η συσπείρωση ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, την ώρα μάλιστα που ο αντίπαλός σου έχει πιάσει ταβάνι. Δεν είμαστε σε κόντρα Μεϊμαράκη – Τσίπρα. Σε τέτοια κόντρα θα είχε χάσει κατά κράτος. Ο κ. Μεϊμαράκης με τις τελευταίες δηλώσεις του πιθανώς να μη θέλει να κυβερνήσει. Ισως να μη θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Δεν έχει ξαναγίνει σε συνθήκες ντέρμπι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να λέει: “θέλω κυβέρνηση με τον Τσίπρα πρωθυπουργό”… Δεν λένε στη Ν.Δ. ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, λένε ελάτε να δούμε τι είπε θα κάνει και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε έξι μήνες. ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και η Ν.Δ. απουσιάζει. Δεν έχει καν πρόγραμμα. Δεν μας λένε τι θα κάνουν».
 

Ερωτηθείς για το άνοιγμα προς τη Μόσχα είπε: «Στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά. Εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω, προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί. Ο αγωγός πρέπει να περάσει από την Ελλάδα, όπως άλλωστε και ο αγωγός ΤΑΡ». 

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ AΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.