Αν και ακόμη δεν είναι γνωστοί οι παράμετροι και κυρίως το ύψος της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ωστόσο με βάση σοβαρές ενδείξεις η οικογένεια Λάτση σχεδιάζει να αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό banking.
Θυμίζουμε ότι κατείχε το 44% της Eurobank, ωστόσο το 2013 με την κίνηση δραπέτευσης του από τις κεφαλαιακές του υποχρεώσεις που έφθαναν τα 2,5 δισεκ. σχεδίασε μαζί με τον Σαμαρά και τον Τουρκολιά της Εθνικής το big plan μέσω της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank.
Η συγχώνευση απέτυχε αλλά η διαδικασία ανταλλαγής μετοχών είχε προηγηθεί και ο Λάτσης βρέθηκε με 1,03% στην Εθνική τράπεζα ή κοντά στο 9% κάποια στιγμή στο παρελθόν – αν θεωρητικά εξασκούσε όλα τα warrants που του αναλογούσαν, μηδενίζοντας το ποσοστό του στην Eurobank που έφθανε στο 44%.
Μετά τις έσχατες εξελίξεις, την αποχώρηση βασικών του συνεργατών από την Εθνική όπως η Π. Χατζησωτηρίου, η νέα ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, δεν αποτελεί προτεραιότητα του ομίλου Λάτση.
Ούτως ή άλλως οι απώλειες που έχει υποστεί από το banking τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες αν και διαχρονικά αποκόμισε σημαντικές υπεραξίες από την υψηλή κερδοφορία της Eurobank μεταξύ 2002 με 2009.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις ο Λάτσης δεν θα συμμετάσχει στην νέα αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του θα υποχωρήσει κάτω από το 0,5% με την προοπτική να αποεπενδύσει σε επόμενη φάση.
Η οικογένεια Λάτση έχει άλλες επικερδείς δραστηριότητες για να ασχοληθεί.
Επίσης το αρχικό σχέδιο με την Εθνική ναυάγησε, ο Λάτσης δεν ήθελε μόνο να γίνει μέτοχος της Εθνικής.
Το τραπεζικό σύστημα δεν παράγει κέρδη και υπεραξίες, οπότε οι μεγάλοι επενδυτές στρέφονται σε άλλες επενδύσεις.
Bankingnews