H Ευρώπη έχει χάσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της προειδοποιεί πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, την ώρα που, σύμφωνα με τους Financial Times, αναμένεται να ζητηθεί από την Ελλάδα να παραδώσει την επίβλεψη των συνόρων της στις Βρυξέλλες έναντι «σημαντικής οικονομικής βοήθειας».
Σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Τουσκ επισημαίνει ότι οι χώρες μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν την «σκληρή πραγματικότητα» της κατάστασης σε χώρες όπως η Ελλάδα, αποδίδοντας τα πολιτικά παιχνίδια με το κλείσιμο των συνόρων και τους αυξανόμενους ελέγχους εντός της ζώνης Σέγκεν στο γεγονός ότι «εμείς ως Ευρωπαίοι δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούμε τα κοινά εξωτερικά μας σύνορα».
Σε αντάλλαγμα για την αυξημένη παρουσία της Ε.Ε. στα σύνορα της, η Αθήνα θα λάβει από τις Βρυξέλλες οικονομική ενίσχυση, σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν- αναφέρεται στο δημοσίευμα- ότι οι χαοτικές σκηνές στα ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος και η Κως, είναι ένδειξη ότι οι νεοαφιχθέντες- είτε είναι πρόσφυγες είτε μετανάστες- δεν καταγράφονται σωστά από τις Ελληνικές αρχές.
Το Σαββατοκύριακο συναντήθηκαν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών για να συζητήσουν το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων, που στηρίζει μεν με θέρμη το Βερολίνο, αλλά έχει διχάσει την Ευρώπη και φαίνεται ότι απορρίπτεται πλέον μετ’επαίνων.
Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, έχουν κάνει σαφές ότι θα το αποδεχθούν, εφόσον παραμείνει σε εθελοντική βάση και δεν δεσμεύει κανέναν.
«Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι το σφράγισμα των Ευρωπαϊκών συνόρων» είπε Πολωνός διπλωμάτης, «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω χάος και βίαιες αψιμαχίες στα σύνορα».
Επικαλούμενοι ένα σχέδιο απόφασης, οι Financial Times αναφέρουν ότι οι χώρες μέλη έχουν υποβαθμίσει κι άλλο το θέμα των «ποσοστώσεων», δηλαδή το πως θα μοιράσουν μεταξύ τους τούς πρόσφυγες, και αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στον δείκτη αυτόν βάση του οποίου η Κομισιόν υπολόγισε τον αριθμό των προσφύγων που πρέπει να δεχθεί η κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως το ΑΕΠ, την ανεργία και τον αριθμό των προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στις διάφορες χώρες.
EFSYN