Στα 1,90 δολάρια ημερησίως από 1,25 δολάρια που ισχύει σήμερα πρόκειται να αυξήσει η Παγκόσμια Τράπεζα το όριο της φτώχειας. Πώς θα επηρεαστούν τα στατιστικά στοιχεία σε Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική.
Την δραματικότερη αλλαγή στο παγκόσμιο όριο της φτώχειας των τελευταίων 25 ετών ετοιμάζεται να κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αυξήσει το όριο στα 1,90 δολάρια την ημέρα από τα 1,25 δολάρια που ισχύει σήμερα–κίνηση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκτίναξη του στατιστικού αριθμού των φτωχών του κόσμου κατά δεκάδες εκατομμύρια άτομα.
Οι ηγέτες του κόσμου συνεδριάζουν αύριο στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, με στόχο να δεσμευτούν σε 17 νέους «στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», οι οποίοι θα διαμορφώνουν την πολιτική ανάπτυξης για τα επόμενα 15 χρόνια.
Ο πρώτος και πιο προβεβλημένος στόχος, είναι η εξάλειψη μέχρι το 2030 της «ακραίας φτώχειας παντού», όπως αυτή καθορίζεται με το όριο της φτώχειας των 1,25 δολαρίων την ημέρα που ισχύει σήμερα.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΟΗΕ όμως, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει το όριο φτώχειας στα 1,90 δολάρια ημερησίως, εν όψει της ετήσιας συνεδρίασής της που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Λίμα του Περού, κίνηση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σημαντικές μεταβολές στο εκτιμώμενο μέγεθος και την κατανομή των φτωχών του πλανήτη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Το πόσοι άνθρωποι ακριβώς θα χαρακτηρίζονται φτωχοί είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όμως όταν οι ερευνητές της Τράπεζας δοκίμασαν ένα θεωρητικό επίπεδο φτώχειας στα 1,92 δολάρια ημερησίως νωρίτερα φέτος, το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη του αριθμού των φτωχών κατά 148 εκατ. άτομα.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς προήλθε από την ανατολική Ασία όπου ο αριθμός των φτωχών που πέφτει κάτω από το όριο της φτώχειας διπλασιάστηκε με τη νέα μέτρηση από τα 157 εκατομμύρια άτομα (με το όριο φτώχειας στα 1,25 δολάρια ημερησίως που ισχύει σήμερα) στα 293 εκατομμύρια άτομα. Στη Λατινική Αμερική το αποτέλεσμα ήταν μια αύξηση των φτωχών κατά 8 εκατομμύρια άτομα, ή περισσότερο από 25%, στα 37 εκατομμύρια άτομα, ενώ στη νότια Ασία ο αριθμός αυξήθηκε κατά 7 εκατομμύρια άτομα στα 407 εκατομμύρια. Αντιθέτως, ο αριθμός των φτωχών στην υποσαχάρια Αφρική παρέμεινε σταθερός στα περίπου 416 εκατομμύρια άτομα.
Μιλώντας στους Financial Times, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim εξήγησε πως η απόφαση για προσαρμογή του ορίου της φτώχειας είναι μια απαραίτητη επικαιροποίηση λόγω των νέων δεδομένων στην αγοραστική δύναμη, σημειώνοντας πως το νέο όριο έχει «εξεταστεί πολύ καλά» από τους ειδήμονες της Τράπεζας.
euro2day