Στο ΣτΕ και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια οι φαρμακοποιοί για τα φαρμακεία στους ιδιώτες

Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα μπορούν, πλέον, να λαμβάνουν άδεια φαρμακείων και οι ιδιώτες.

 

Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει σήμερα η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά ενδεικτική της στάσης που αναμένεται να κρατήσουν οι φαρμακοποιοί είναι η δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ Κώστα Λουράντου ότι ο σύλλογος προχωρά σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
 

Ο κ. Λουράντος στη δήλωσή του κάνει λόγο για «ψελλίσματα του υπουργού Υγείας» που «δεν έπεισαν κανέναν». «Εάν ο υπουργός Υγείας, ήθελε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τον ΠΦΣ, έπρεπε να τις κάνει πριν από την υπουργική απόφαση που οδηγεί σε εξόντωση το ελληνικό φαρμακείο. Τώρα πια μοναδικοί συνομιλητές του μπορεί να είναι αυτοί που φωτογραφικά ευνοεί η συγκεκριμένη απόφαση» συμπληρώνει ο κ. Λουράντος.
 

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, οι άδειες των φαρμακείων μπορούν να δίνονται εφεξής και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ (οι δανειστές ζητούσαν ΑΕ) και ότι θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%. 
 

Πέρα από αυτό, κάθε ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει μέχρι και πέντε άδειες, αλλά αυτός ο περιορισμός ισχύει μόνο για φέτος, καθώς κάθε χρόνο προστίθεται μία ακόμα, έτσι ώστε το 2020 ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών πανελλαδικά να φτάσει στις δέκα.
 

Η Απόφαση ορίζει ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα πληθυσμιακά κριτήρια -ήτοι ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους- ενώ, προκειμένου να καθησυχαστούν οι φόβοι για… επέλαση των φαρμακευτικών εταιρειών, ορίζεται ότι δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ της ΟΣΦΕ.

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ