Τριήμερη αποχή πραγματοποιούν από σήμερα οι δικηγόροι της χώρας, ενώ την Πέμπτη 14/1 θα αποφασίσουν πιθανότατα αποχή διαρκείας «βάζοντας λουκέτο» στα δικαστήρια. Αιτία είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, στο οποίο είναι ομόφωνα αντίθετοι όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η πλειοψηφία των δικηγόρων φυτοζωεί. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, 8.057 δικηγόροι το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν έκοψαν ούτε ένα γραμμάτιο στα δικαστήρια. Δεν συμμετείχαν δηλαδή ούτε σε μια δίκη. Επίσης, 2.800 είχαν μόνο μία ή δύο παραστάσεις, ενώ 3-4 παραστάσεις είχαν 2.215 δικηγόροι. Η κρίση βαθαίνει ολοένα σε έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς κλάδους της χώρας, με εγγεγραμμένα 22.400 μέλη. Το 2014, οι δικηγόροι χωρίς καμία παράσταση στα δικαστήρια ήταν 7.112. Και εκείνοι που είχαν από μία μέχρι 2 «παρουσίες» ήταν 1.000 λιγότεροι πέρυσι, δηλαδή 1.889. Υπάρχουν δικηγόροι 15ετίας που αδυνατούν (με το προηγούμενο καθεστώς) να καταβάλλουν ακόμη και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να «βγουν» τα έξοδα του γραφείου.

Πολύ καλά κάνουν οι δικηγόροι και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Αλλά οι δικηγόροι πρέπει επίσης να σταθούν στο πλευρό των δανειοληπτών. Γιατί περίπου το 70% όλων των δανειοληπτών της χώρας που προσπαθούν να σώσουν τα ακίνητά τους και τη πρώτη τους κατοικία από τις τράπεζες, τους πλειστηριασμούς και τα κοράκια των distress funds έχουν απευθυνθεί στους δικηγόρους για να τις υποθέσεις και τα δάνειά τους, απέναντι στα θηρία που τους απειλούν. Και το αναφέρουμε αυτό γιατί, όταν το 2015 ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που έδινε στις τράπεζες το κύριο ρόλο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» και του ποιοι δικαιούνται το πιστοποιητικό «συνεργάσιμου δανειολήπτη», η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είχαν αποφασίσει να κλιμακώσουν με αποχή της αντιδράσεις τους στο νέο κώδικα ο οποίος φαλκιδεύει τα δικαιώματα των πολιτών και προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στη δικαστική λειτουργία.

Τότε όμως, καθώς οι θερινές υπηρεσίες στα δικαστήρια της χώρας τελείωσαν, και μετά την αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω εκλογών, οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων κατά του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν συνεχίστηκαν. Κι έτσι οι Έλληνες δανειολήπτες έμειναν απροστάτευτοι απέναντι σε έναν κώδικα που δίνει υπερεξουσίες στις τράπεζες, κι αφήνει έρμαιο στις ορέξεις τους τον αδύναμο δανειολήπτη που προσπαθεί να σώσει το σπίτι του κι την ακίνητη περιουσία του.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδος, στις 22-9-2015, είχε στείλει επιστολή με αυτό το αίτημα προς την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση.

 

Η Επιστολή

 

Αρ. Εξερχ.: 406/ 22.09.2015

 

ΠΡΟΣ: ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ακαδημίας 60

TΚ 106 79, Αθήνα

 

Υπ’ όψη Προέδρου Ολομέλειας κ. Βασίλειο Ευστ. Αλεξανδρή

 

Καθώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ύψωσαν το ανάστημα τους και στηλίτευσαν με εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις τους το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που με τις διατάξεις του όχι μόνο φαλκιδεύει τα δικαιώματα των πολιτικών άλλα είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην δικαστική λειτουργία, θυμόμαστε την επαινετή πρόθεση των Δικηγορικών Συλλόγων να αντιταχθούν στο απαράδεκτο αυτό δημιούργημα και να κλιμακώσουν με αποχή, τις αντιδράσεις τους.

 

 

Καθώς οι θερινές υπηρεσίες στον χώρο της Δικαιοσύνης τελείωσαν και μετά την αναγκαστική διακοπή των δικαστηρίων λόγω των εκλογών, από την Πέμπτη αρχίζει και πάλι η κανονική λειτουργία τους, οι διακηρύξεις των Συλλόγων περί αποχής, δεν πρέπει να μείνουν κενό γράμμα αλλά να υλοποιηθούν πάραυτα, καθώς η μαχητικότητα και το αίσθημα δικαίου των δικηγόρων έναντι των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι τα μόνα ικανά στοιχεία που μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματα αυτά.

 

 

Καθώς, με ανησυχία, παρατηρούμε ότι περί του θέματος της αποχής δεν υπάρχουν νεώτερες ανακοινώσεις, καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που μέσω των ανακοινώσεών τους ανέλαβαν, προκειμένου η Πολιτεία να επανεξετάσει τη θέση της στο μείζον αυτό ζήτημα, εφόσον από την εφαρμογή του νέου Κωδ.Πολ.Δικ. πλήττεται βίαια το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

 

          Ο Πρόεδρος

Περβανάς Π. Χαράλαμπος

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.