Το BBC στην Κρήτη: Γιατί κάποιοι συνταξιούχοι θα μαζεύουν χόρτα για να επιβιώσουν

Η βαθιά οικονομική κρίση θα οδηγήσει τις ήδη μικρές συντάξεις ακόμη χαμηλότερα και οι Έλληνες θα χρειαστεί να επιστρέψουν στις συνήθειες των φτωχών προγόνων τους για να τα βγάλουν πέρα, αν δεν το έχουν κανει ήδη, αναφέρει άρθρο του BBC, καταγράφοντας την ιστορία ενός 80χρονου Κρητικού.

 

Με τίτλο «Why some Greek pensioners may have to forage to survive», το άρθρο που δημοσιεύει σήμερα το BBC, αναφέρει ότι οι Έλληνες ενδεχομένως θα χρειαστεί να επιστρέψουν στον παλαιό  τρόπο ζωής, όπως το μάζεμα χόρτων, προκειμένου να επιβιώσουν.
 

Η αρθρογράφος διηγείται μία ιστορία από την Κρήτη, με πρωταγωνιστή έναν 80χρονο συνταξιούχο αγρότη, τον κύριο Γιώργο. Τον συνοδεύει σε μία από τις συχνές του εξορμήσεις στα όρη του Λασιθίου για να μαζέψει χόρτα, κάτω από άκρα μυστικότητα, προκειμένου να «διαφυλάξει» τα καλά σημεία από άλλους ενδιαφερόμενους στο καφενείο του χωριού.
 

«Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει τον πλούτο μόλις τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια», σχολιάζει η δημοσιογράφος του ΒΒC και συνεχίζει χαρακτηριστικά:
 

«Το θαύμα… των αυτοκαθαριζόμενων φούρνων είναι σχετικά νέο σ’ αυτήν τη χώρα.. Μόλις 70 χρόνια πριν η πείνα ήταν εξαπλωμένη. Οπότε δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα ότι τα σημεία όπου μπορεί να βρει κανείς τα χόρτα, με τα οποία οι άνθρωποι επιβίωναν όχι πολύ καιρό πριν, φυλάσσονται προσεκτικά».
 

Μετά από διαδρομή μίας ώρας κι έχοντας φτάσει στον προορισμό τους, ο 80χρονος έχει ξεκινήσει να γεμίζει τη σακούλα του. Αγκομαχώντας, σχολιάζει το γεγονός ότι σπάνιες ορχιδέες που φυτρώνουν στο συγκεκριμένο σημείο του βουνού ξεριζώνονται επίσης, προκειμένου να τραφεί, από την πώλησή τους, μία οικογένεια για έναν μήνα. Θυμωμένος γι’ αυτό – όπως σημειώνεται – κατηγορεί αποκλειστικά την Ευρώπη. 
 

«Όταν μπήκαμε το 1981 υπήρχαν λεφτά παντού»… «Δεν ήξερα καν τι σήμαινε δάνειο τότε – Για μένα ήταν δωρεάν χρήματα», λέει.

 

Επιστρέφοντας στο σπίτι του των δύο δωματίων, δείχνει στη δημοσιογράφο «έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος: 180 ευρώ για δύο μήνες. Ως συνταξιούχος αγρότης – προσθέτει εκείνη – ζει με μία σύνταξη των 500 ευρώ, αλλά τώρα, καθώς η οικονομική κρίση της Ελλάδας βαθαίνει, η σύνταξή του θα μειωθεί στα 300 ευρώ».

 

Το άρθρο κλείνει με τα λόγια του 80χρονου, καθώς έχει σερβίρει – πια – τα χόρτα και τσαλακώνει με το χέρι του τον λογαριασμό:
 

«Σύντομα αυτά τα χόρτα θα είναι τα μόνα που θα έχω να φάω. Σύντομα θα επιστρέψουμε στις συνήθειες των προγόνων μας και θα είναι δύσκολο για μας, πολύ δύσκολο».

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ