Κι άλλες διευκολύνσεις ζητούν τα ξένα funds

Έχουν ξεφύγει εντελώς στις απαιτήσεις τους τα distress funds. Όχι μόνο θέλουν να ανοίξει πλήρως η δυνατότητα να αγοράζουν όλα τα κόκκινα δάνεια, αλλά τώρα έχουν την απαίτηση να μην πληρώνουν το φόρο μεταβίβασης που αναλογεί, όταν αγοράζουν κάποιο κόκκινο δάνειο το οποίο συνδέεται με κατοικία και ακίνητη περιουσία.

 

Οι εταιρείες γύπες τα θέλουν όλα, χωρίς να καταβάλουν το παραμικρό, χωρίς να έχουν τη παραμικρή υποχρέωση. Κι αυτό γιατί, η καταβολή του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων «μπλοκάρει» τα σχέδιά τους για μαζικές αγορές δανείων, με κάλυψη στεγαστικά δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης, κάνει μεν τον σκληρό, δηλώνοντας ότι οι εν λόγω εταιρείες πρέπει να έχουν την ίδια, με τις ελληνικές τράπεζες, φορολογική αντιμετώπιση, αλλά τραπεζικά στελέχη δηλώνουν από τη πλευρά τους ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να βρεθεί λύση να ξεπεραστεί το εμπόδιο της καταβολής του φόρου μεταβίβασης.

Και φυσικά, αν απαλλαγούν από τη καταβολή του συγκεκριμένου φόρου, που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους πολίτες, θα χαθεί ένα σημαντικό έσοδο για το κράτος και οι εταιρείες γύπες των distress funds θα παίρνουν εντελώς τζάμπα τα σπίτια και τις περιουσίες των δανειοληπτών και θα έχουν κέρδος από τη πώλησή τους, χωρίς να πληρώσουν ούτε μισό ευρώ στο ελληνικό κράτος. Ο λόγος βέβαια που αντιδρούν είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος τον φόρο μεταβίβασης του ακινήτου, που ανέρχεται στο 3% της συναλλαγής για την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για φόρο εκατομμυρίων ευρώ, καθώς αφορά σε χιλιάδες ακίνητα, γεγονός που τους αποθαρρύνει στο να προβούν σε μαζικές αγορές κόκκινων στεγαστικών ή εμπράγματων καταναλωτικών δανείων.

Αν γίνει βέβαια αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος των distress funds, θα πρέπει να κινηθεί η δικαιοσύνη και να ερευνήσει το θέμα, καθώς είναι εντελώς παράνομο. Και είναι σίγουρο ότι αν δεν το κάνει η δικαιοσύνη από μόνη της, θα ακολουθήσουν πολλές μηνύσεις, καθώς είναι εντελώς απαράδεκτο να πληρώνουν φόρο αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα distress funds, αλλά να μην πληρώνουν φόρο αυτοί που θα αρπάζουν τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών.

 

Περιμένουμε ακόμα βέβαια την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων και των 300 Ελλήνων βουλευτών, από τους οποίους προς το παρόν δεν βλέπουμε τίποτε άλλο παρά μόνο την εκκωφαντική σιωπή τους γύρω από αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

 

danioliptes.gr