Τελεσίδικα στα funds οδεύουν μαζί με τα κόκκινα και τα ενήμερα δάνεια.

Η κυβέρνηση φέρεται πλέον να έχει ρίξει την ασπίδα της απαγόρευσης πώλησης των “ενήμερων” δανείων σε τρίτους, υποχωρώντας σε μια από τις βασικότερες απαιτήσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Παράλληλα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για να διασφαλιστεί εξαίρεση μέχρι τον Μάιο του 2018 στην πώληση δανείων πρώτης κατοικίας αλλά και η προσπάθεια για εξαιρέσεις στις πωλήσεις κόκκινων επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει διετής εξαίρεση  στην πώληση δανείων πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ. Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης δανείων που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά ζητούν να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια. Φέρονται να προτείνουν την προστασία από πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ για δανειολήπτες με ατομικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ.

Η  διαπραγμάτευση για τα όρια κάτω από τα οποία θα απαγορεύεται η πώληση ενός δανείου πρώτης κατοικίας λαμβάνει υπόψη τα όρια του νόμου Κατσέλη για την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών με τις ανάλογες προσαυξήσεις σε ότι αφορά τον αριθμό των παιδιών και του εισοδήματος.

Για τα υπόλοιπά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι διαφορές παραμένουν. Οι εκπρόσωποι των δανειστών και ειδικά η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εμμένουν σθεναρά στη θέση τους να απελευθερωθεί πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις η δυνατότητα πώλησής τους σε funds. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει και για αυτές τις κατηγορίες δανείων προστασία τουλάχιστον 1 έτους. Η κυβέρνηση ζητά να μην πωλούνται δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 100.000 ευρώ, ελεύθερων επαγγελματιών έως 75.000 ευρώ  και καταναλωτικών δανείων έως 5.000 ευρώ.

Capital