Δεν είναι λόγος να πανηγυρίζει κανείς, αλλά δυστυχώς, για άλλη μια φορά οι προβλέψεις μας δικαιώνονται. Όπως ανακοινώθηκε, η διοίκηση του ΤΧΣ παραιτείται σε 2 μέρες. Και παρά το ότι γίνονται προσπάθειες να διατηρηθεί ελληνικό το ΤΧΣ, το ΔΝΤ θέλει να ελέγξει το Ταμείο. Το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται είναι τεράστιο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το ΤΧΣ καθορίζει τη στρατηγική που θα ακολουθούν οι τράπεζες και τους στόχους που θα βάζουν.

Από την Τετάρτη όμως, αυτά θα τα καθορίζουν οι δανειστές. Θα καθορίζουν τι θα γίνεται με τα κόκκινα δάνεια, τι θα γίνεται με τα επιχειρηματικά δάνεια, αν θα δανείζουν τις επιχειρήσεις και ποιες, αν θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία, με ποιο τρόπο και σε τι ποσοστό. Γιατί πλέον οι δανειστές να μην θέλουν να στηρίξουν την ελληνική επιχείρηση, αλλά να στηρίξουν αυτές που θα έρθουν από τις χώρες τους. Έτσι θα δανείζουν μόνο τις δικές τους, τους πατριώτες τους, και όχι τις ελληνικές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κλείσιμο και να αναγκαστούν οι εργαζόμενοι να αναζητήσουν δουλειά σε αυτές που είναι εύρωστες και υγιείς. Και αυτές θα είναι οι ξένες επιχειρήσεις, γιατί μόνο αυτές θα μπορούν να δανείζονται κεφάλαια.

Άλλωστε, το ΔΝΤ δεν έχει κρύψει ότι έχει αρνητική άποψη για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες και ευθέως μιλάει για κακοδιαχείριση στα προβληματικά δάνεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Άρης Ξενόφος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γ. Κουτσός θα παραιτηθούν στις 6 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι υπήρξε εντολή από τους δανειστές να αντικατασταθεί η διοίκηση του ΤΧΣ με στόχο να το ελέγξουν. Ο Γιώργος Μιχελής ο πρόεδρος του ΤΧΣ θα παραμείνει για κάποιο διάστημα, έχει την δυνατότητα να παραμείνει έως το τέλος του 2016. Όμως το νέο στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το ΤΧΣ να παραμείνει ελληνικό. Οι δανειστές θέλουν να φέρουν στο ΤΧΣ ξένους πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και έτσι να ελέγξουν το Ταμείο.

Ήδη η κερκόπορτα για να ελεγχθεί το ελληνικό banking από κερδοσκοπικά hedge funds έχει ήδη ανοίξει αλλά υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος να αλωθεί με την βούλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αν τελικώς αναλάβει το ΤΧΣ ο Marek Belka ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός, πρώην ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας της Πολωνίας και στενά συνεργαζόμενος με το ΔΝΤ, ουσιαστικά το ΔΝΤ θα τοποθετήσει άνθρωπό του, εξέλιξη πολύ αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες.

Αλλά όχι μόνο για τις τράπεζες. Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει με τα κόκκινα δάνεια. Γι αυτό φωνάζαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι όλα αυτά που γίνονται για τα κόκκινα δάνεια, δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια τεράστια φούσκα. Αλλά κανείς δεν πίστευε τότε ότι υπάρχουν δόλια σχέδια πίσω από τις δήθεν λύσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Αυτό που είναι 100% βέβαιο ότι το νέο management του ΤΧΣ θα έρθει για να υλοποιήσει το μεγάλο σχέδιο των δανειστών, οι οποίοι έχουν πολύ ξεκάθαρη άποψη για τα ελληνικά κόκκινα δάνεια. Έτσι λοιπόν έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν θεραπεία σοκ. Αυτή θα εστιαστεί στα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλα και μικρομεσαία με στόχο να υπάρξει ένα ιστορικό ξεσκαρτάρισμα. Αυτό θα επιφέρει δραματικές αλλαγές σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο Μαρινόπουλος και η Jet Oil να είναι η αρχή του σοκ που έρχεται και όχι το τέλος. Επιχειρηματίες που κινούνται στην αγορά και μπορούν να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα κάνουν λόγο για «πολύ αίμα στις επιχειρήσεις γιατί θα υπάρξει μπαράζ χρεοκοπιών εταιριών το 2017 με σκληρό ξεκαθάρισμα προβληματικών δανείων. Και αναμένουν ακόμη 5 μεγάλες χρεοκοπίες.

Η υπόθεση Μαρινόπουλου και η δραματική εξέλιξη της Jet Oil είναι η αρχή του δράματος όχι το τέλος. Τα χειρότερα είναι εμπρός. Και δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος επιβεβαιώνεται, όσον αφορά στα κρυφά σχέδια που έχουν για την ελληνική επιχειρηματικότητα οι δανειστές και την ανυπαρξία ή και συνεργασία της κατά τα άλλα ελληνικής κυβέρνησης.

danioliptes.gr