28 Ιανουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Άδειες σε κοράκια και σχέδιο εικονικής ανάπτυξης

1 min read

Η επιχείρηση αρπαγής των σπιτιών και των επιχειρήσεων των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια συνεχίζεται χωρίς καμία απολύτως απόκλιση από τον αρχικό στόχο. Να μπουν δηλαδή στην ελληνική αγορά τα ξένα αρπακτικά και να σαρώσουν τα πάντα. Είτε μέσω της δήθεν ανάπτυξης, είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων, λιμανιών και ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, είτε μέσω της πώλησης κόκκινων δανείων. Όλα αυτά βέβαια, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης και η διαγραφή του χρέους. Στην ουσία όμως πρόκειται για το απόλυτο ξεπούλημα της χώρας. Αεροδρόμια, λιμάνια, ορυκτός πλούτος, δημόσια περιουσία θα ανήκουν σε ξένους δήθεν επενδυτές. Μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια θα χαριστούν σχεδόν τζάμπα σε εταιρείες κοράκια που θα τα πουλήσουν σε άλλες μεγάλες εταιρείες, οι οποίες και θα τις εκμεταλλεύονται.

Τα σπίτια των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια θα χαριστούν κι αυτά σε κοράκια διαχείρισης κόκκινων δανείων, που με τη σειρά τους θα τα πουλήσουν. Και θα βγουν στην αγορά χιλιάδες ακίνητα, αλλά δεν θα μπορεί να τα νοικιάσει κανείς, γιατί ο ιδιοκτήτης δεν θα είναι κάποιος με τον οποίο θα μπορεί ο ενοικιαστής να παζαρέψει το νοίκι, αλλά μια εταιρεία απρόσωπη και απάνθρωπη. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τα νέα σκληρά και ειδεχθή μέτρα που δεν αφήνουν ανάσα στους Έλληνες φορολογούμενους. Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται, σπίτια κι επιχειρήσεις μεταφέρονται σε τεράστιες εταιρείες κι ο Έλληνας φορολογούμενος θα καταντήσει να εργάζεται για ψίχουλα, αλλά και να συνεχίσει να πληρώνει υπέρογκους φόρους, πάντα για τη σωτηρία της χώρας, της οικονομίας και – κυρίως – των τραπεζών.

Μαθαίνουμε ότι ακόμη μία εταιρεία από τα γνωστά αρπακτικά, η Pillarstone Greece, έλαβε και επισήμως, σύμφωνα με απόφαση της 2ας Μαΐου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την τέταρτη κατά σειρά άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η εταιρεία αποτελεί θυγατρική του ξένου fund ΚΚR και σε αυτήν θα μεταφερθούν 1,2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας που έχει υπογράψει το KKR με τη Eurobank και την Alpha Bank. Το χαρτοφυλάκιο του 1,2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται ισομερώς (σ.σ. 600 εκατ. ευρώ) από τις δύο ελληνικές τράπεζες. Στο κοινοπρακτικό σχήμα KKR, Eurobank, Alpha συμμετέχει και η EBRD. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πλατφόρμα της Pillarstone έχουν ήδη μεταφερθεί για διαχείριση με στόχο την αναδιάρθρωση τα δάνεια της FAMAR και ήδη ετοιμάζονται και μεταφορές άλλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Κι όλα αυτά, όπως είπαμε, ενώ ο Έλληνας δανειολήπτης, ο Έλληνας φορολογούμενος παλεύει καθημερινά με το τέρας της υπερφορολόγησης, που του αρπάζει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του – όταν αυτό υπάρχει – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποπληρώσει τα στεγαστικά ή επιχειρηματικά του δάνεια και να χάνει το σπίτι ή την επιχείρησή του από τις αδηφάγες τράπεζες και τα ξένα funds. Κάτι που δεν δείχνει βέβαια καμιά απολύτως ανάκαμψη της οικονομίας, πόσω μάλλον ανάκαμψης της οικονομίας.

Αλλά η κυβέρνηση πρέπει κάπως να πείσει ότι η οικονομία ανακάμπτει. Το ένα επιχείρημα είναι τα αντίμετρα που θα ακολουθήσουν τα νέα επώδυνα μέτρα που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές. Αντίμετρα – ελεημοσύνη δηλαδή στους πολίτες που η ίδια η κυβέρνηση φτωχοποιεί όλο και περισσότερο. Αλλά πρέπει να υπάρξουν αντίμετρα και στην οικονομία. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει έτσι όπως έχουν και όπως πάνε τα πράγματα. Γι αυτό πρέπει να βρεθεί ένας τεχνικός τρόπος, ένα κόλπο, που να δείχνει ότι η οικονομία πάει καλά. Ένα colpo grosso που φέρνει η κυβέρνηση με όπλο ομόλογα – μετοχές, χρέος και ποσοτική χαλάρωση (QE) για να συγκαλύψει το έγκλημα στην οικονομία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί στην αγορά στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα ένα κλίμα μεγάλης βελτίωσης.

Είναι μια στρατηγική ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα μετριάσει τις αρνητικότατες επιδράσεις των νέων μέτρων λιτότητας στην οικονομία και να κατασκευάσει ένα κλίμα ευφορίας σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί στην αγορά στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα ένα κλίμα μεγάλης βελτίωσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος είχε απίστευτες αγκυλώσεις και εμμονές με την αγορά λόγω ιδεολογημάτων θα χρησιμοποιήσει αυτό το κλίμα να επισκιάσει και συγκαλύψει για το έγκλημα που συντελέστηκε στην οικονομία.

Ποιο είναι το σχέδιο; 

1. Θα υπάρξει μια υποτυπώδης διευθέτηση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους και τον ESM.

2. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 3,5 με 4 δισεκ. στο τρίτο πρόγραμμα, την απόφαση θα την λάβει τέλη Ιουνίου όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ο Ψαλιδόπουλος.

3. Η έκθεση βιωσιμότητας θα βγει θετική καθώς έως το 2030 το ελληνικό χρέος θεωρείται από το ΔΝΤ βιώσιμο και θα επεκταθεί η βιωσιμότητα έως το 2040….

4. Η ΕΚΤ άπαξ και είναι βιώσιμο το χρέος για το ορατό μέλλον θα μπορεί στις 20 Ιουλίου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως η πραγματικότητα για την τεράστια πλειοψηφία των φορολογούμενων είναι μία. Και δεν αλλάζει με διάφορα ταχυδακτυλουργικά κι άλλα τέτοια μαγικά. Τα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση είναι απαράδεκτα, πλήττουν οικονομία και κοινωνία.

Μέτρα όπως εκχωρήσεις δανείων σε εταιρείες διαχείρισης, πωλήσεις δανείων σε Funds, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών. Αλλά το παιχνίδι εξουσίας καλά κρατεί. Και όλα αυτά γίνονται για να δείξουν στον πολίτη ότι ήταν αναγκαία όλα τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα για να σωθεί η χώρα, και ότι ήταν  μνημονιακή  υποχρέωση. Και προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλα αυτά φταίει ο κακός Έλληνας που έχει και δεν πληρώνει. H αριστερή κυβέρνηση γνωρίζει ότι είτε λόγω αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, είτε λόγω άστοχων ενεργειών, είτε εμμονών και της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών, το πακέτο μέτρων είναι επιεικώς απαράδεκτο.

danioliptes.gr

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.