28 Ιανουαρίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σε δεινή κατάσταση οι δανειολήπτες, όταν το 35% των «κόκκινων» δανειοληπτών είναι άνεργοι

1 min read

Όσο κι αν προσπαθούν οι τραπεζίτες με τα πάντα πρόθυμα παπαγαλάκια τους, να παρουσιάσουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τους δανειολήπτες, τα επίσημα στοιχεία έρχονται πάντα για να τους διαψεύσουν. Στοιχεία που κατατίθενται από επιστήμονες που ασχολούνται με την οικονομία και κατατίθενται σε συνέδρια. Στοιχεία που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, όσο κι αν κάποιοι επιλέγουν να μην τα παρουσιάζουν για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους, δηλαδή του 5-6 τραπεζίτες της χώρας. Αυτούς που θέλουν να υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δανειολήπτες έχουν λεφτά και δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ώστε να έχουν δικαιολογία αυτοί οι τραπεζίτες να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα αρπακτικά. Γι αυτό και προωθούν με τα παπαγαλάκια τους την παραπληροφόρηση και την εγκεφαλική μόλυνση, η οποία έχει εξελιχτεί σε καρκίνωμα από ανθρώπους που είτε δεν γνωρίζουν και λένε ό,τι θέλουν, είτε γνωρίζουν αλλά επιλέγουν να αποκρύψουν την πραγματικότητα.

Και ιδού η ζοφερή πραγματικότητα όπως παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τα κόκκινα δάνεια.

Στα 95,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ από 4 εκατ. οφειλέτες. Το 35% των «κόκκινων» δανειοληπτών είναι άνεργοι. Τον Φεβρουάριο του 2010, οι Εφορίες είχαν 54,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεκινούσαν από το 1976. Ο μέσος δανειολήπτης έχει 4,43 δάνεια και η μέση οφειλή του είναι 94.000 ευρώ. Αυτό είναι το προφίλ του «κόκκινου δανειολήπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Τάκης Καλόφωνος, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Καταναλωτών (ΕΝΚΕ), μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τα κόκκινα δάνεια.

Στην ΕΝΚΕ από το 2010 καταγράφηκαν με τρία μεγάλα «κόκκινα» κύματα:

2011: «Σκάνε» οι λεγόμενες κάρτες-ακορντεόν!

2012: Δίπλα στις κάρτες, φουντώνουν τα στεγαστικά.

2013: Άνοδος των στεγαστικών, οι κάρτες περιορίζονται στο 10%.

Ανησυχητικά στοιχεία παράθεσε στο ίδιο συνέδριο και ο κ. Μάριος Μπάχας, Νομικός Σύμβουλος Attica Bank επισημαίνοντας ότι:

«Το ιδιωτικό χρέος είναι 240 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις λογαριασμών, 800 με 1.000 την ημέρα. Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ είναι 95,29 δισ. ευρώ και αφορούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες, από τους οποίους 850.000 βρίσκονται μπροστά σε αναγκαστική πληρωμή που επίκειται και για άλλο 1,6 εκατομμύριο φορολογούμενους», ανέφερε.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ν. Γεωργακόπουλου Καθηγητή Έρευνας Stern School of Business N.Y ο οποίος ανέφερε την προσωπική του εμπειρία, τονίζοντας:

«Προ κρίσεως, ρώτησα το γνωστό αμερικανό οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί, τι να κάνω αν επιστρέψω στην Ελλάδα. Με είχε συμβουλεύσει να ασχοληθώ με τις τράπεζες, γιατί όταν θα μεταφερθεί η κρίση των ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η χώρα μας θα καταρρεύσει. Εάν δεν λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, χρηματοδοτώντας βιώσιμες επιχειρήσεις, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα λυθεί ποτέ. Πρέπει να βελτιωθεί και ο κοινωνικός πλούτος, ώστε να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ανεργίας».

Για τα δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων μίλησε ο κ. Βαγγέλης Βότσης, τραπεζικό στέλεχος, επισημαίνοντας: «Τα 98,5% από τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζικών υπαλλήλων είναι εξυπηρετούμενο.

Δεν αναφέρθηκε όμως ο κ.Βότσης στο ότι, αν διαμαρτυρηθεί ένας τραπεζοϋπάλληλος, ή προσφύγει στην δικαιοσύνη για τις παράνομες χρεώσεις που έχει η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει, κινδυνεύει με δυσμενή μετάθεση, ενώ το ίδιο θα συμβεί και όταν εργάζεται στην τράπεζα κάποιος συγγενής του πρώτου βαθμού.

Αν αναζητούμε τα αίτια, π.χ. τα μετοχοδάνεια δόθηκαν μετά από πιέσεις της εργοδοσίας των τραπεζών, με το πιστόλι στον κρόταφο των υπαλλήλων. Στη “χρυσή” εποχή, εκταμιεύαμε δάνεια επαγγελματικής στέγης με 28% επιτόκιο.  Γι αυτό όμως τι έχουν να πουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που θέλουν με κάθε τρόπο να δώσουν το ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη;

Τριπλασιάστηκαν τα τραπεζικά δάνεια, από το 2004 έως το 2009 και έφτασαν τα 76 δισ. ευρώ το 2009. Σήμερα, η όποια ανάλυση πρέπει να ξεκινήσει από τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Αλίμονο αν δημιουργήσουμε επιπλέον πρόβλημα στον ενήμερο πελάτη. Πρέπει να δούμε ποιος είναι σε πραγματική αδυναμία να πληρώσει και ποιός είναι κακοπληρωτής. Αδυνατώ να καταλάβω πώς με εισόδημα 80.000 ευρώ το χρόνο, υπήχθησαν άνθρωποι στο νόμο «Κατσέλη». (Αυτό ακριβώς δείχνει ότι η παραπληροφόρηση συνεχίζεται υπονομεύοντας και προσβάλλοντας την νοημοσύνη των δικαστών).

Το 48% των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια προέρχεται από 11.000 φυσικά πρόσωπα.

Για τις φουσκωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ μίλησε ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης, φοροτεχνικός, επισημαίνοντας:
«Τον Φεβρουάριο του 2010, οι Εφορίες είχαν 54,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που ξεκινούσαν από το 1976. Μέχρι το 2016, προστέθηκαν άλλα 40 δισ. φτάσαμε στα 95,6 δισ. ληξιπρόθεσμα, από τα οποία όσα αφορούν χρέη ως το 2009, δεν αναμένεται να εισπραχθεί τίποτα, γιατί δεν υπάρχουν οι εταιρείες που τα χρεώθηκαν.

Σημειώστε μόνο πόσο “φουσκωμένες” είναι αυτές οι οφειλές, από τα πρόστιμα που βεβαίωσαν σε αυτές τις εταιρείες, εφοριακοί, παίρνοντας μπόνους!

Περισσότερα πρόστιμα, μεγαλύτερο μπόνους!

Αλλά και σήμερα, εταιρεία που λειτούργησε μετά το 2009, επέζησε για 1,5 χρόνο, “έγραψε” 2,1 εκατομ. τζίρο και χρεώθηκε σε φορολογικό έλεγχο 6,5 εκατομ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνονται, είναι και φόροι που δεν πληρώθηκαν γιατί δεν προβλέπονται, όπως τα επισκευαστικά που έδιναν οι τράπεζες μαζί με τα στεγαστικά και δεν φορολογούνταν».

Αυτές οι μαρτυρίες των ειδικών από το συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η κατάσταση των Ελλήνων δανειοληπτών.

Κι ας θέλουν να μας παρουσιάζουν οι τραπεζίτες με τα έμμισθα παπαγαλάκια τους μια διαφορετική, μαγική εικόνα.

Η αλήθεια είναι μία. Οι χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους γιατί απλά δεν έχουν τη δυνατότητα.

Τους άλλους, τα λαμόγια και τα κόμματα που πήραν υπέρογκα δάνεια και θαλασσοδάνεια, χωρίς εγγυήσεις, αλλά μόνο με αέρα κοπανιστό, οι τραπεζίτες τους γνωρίζουν πολύ.

Στα ίδια ακριβά εστιατόρια συναντιούνται καθημερινά. Είναι φίλοι και συνεργάτες τους.

Ας τους πιάσουν λοιπόν να πάρουν πίσω τα κλεμμένα που οι ίδιοι χάρισαν, και να μην κυνηγάνε τους φτωχούς Έλληνες για να τους πάρουν το σπίτι και την επιχείρηση.

danioliptes.gr

 

 

 

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.